Zabahněné silnice v Budislavi má vyřešit mycí linka pro nákladní auta jedoucí z lomu

27. září 2023 08:20

Pardubický kraj přispěje dvěma miliony korun na mycí linku pro nákladní auta v Budislavi na Svitavsku. Je tam lom, který bude zásobovat materiálem výstavbu dálnice D35. Zabahněné kamiony, které z lomu vyjíždějí, špiní místní silnice.

Bahno na komunikacích vadí obci Budislav i dalším obcím v okolí. Kraj snad našel kompromis, který bude všem vyhovovat. „Všichni chápou, že se kámen na stavbu musí nějak dopravit. Zástupci lomu už investovali několik milionů korun do nákupu kropicího vozu a zametacího zařízení. Takže se odpovědnosti nevyhýbají a snaží se něco dělat. Nicméně na silnicích se stále objevuje bahno. Podle někoho je to z aut z lomu, podle jiných pro to neexistují důkazy a silnice znečisťují i jiná vozidla,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS).

Myčka za 4 miliony

Kompromisem podle něj bude mycí linka, která stojí 4,2 milionu korun bez DPH, kraj na ni dá dotaci dva miliony korun, zbytek zaplatí lom Granita. „Mycí linkou budou muset nákladní auta mířící z areálu projet, aby neznečisťovala silnice. K poskytnutí dotace nás motivuje snaha předejít problému a zařídit, aby nebyly silnice v Budislavi, Přelouči, Dolním Újezdu a dalších obcích znečištěné transportem kameniva, který bude v příštích letech potřeba kvůli stavbě dálnice D35,“ řekl Kortyš.

Doprava stavebního materiálu na místo budoucí trasy dálnice D35 s sebou také přináší opotřebované silnice. „Máme s Ředitelstvím silnic a dálnic plán oprav takzvaných návozových tras, tedy silnic, které trpí zvýšenou dopravní zátěží kvůli budování dálnice. V průběhu příštích let je budeme opravovat i za finančního přispění státu," dodal Kortyš.

autor: pta | zdroje: ČTK , Pardubický kraj
Spustit audio

Související