Lom Zárubka v Prosetíně chce Skanska dotěžit. Místní mají řadu podmínek

7. únor 2022 10:38

Letos by měly utichnout práce v kamenolomu Zárubka na Chrudimsku. Majitelé ale znovu zkouší získat povolení, aby mohla těžba pokračovat. Před několika lety narazili na silný odpor okolních obcí. Nejbližší sousedé si teď dokážou prodloužení provozu představit. Má to ale řadu podmínek.

Lom patří společnosti Skanska, která počítala s prodloužením těžby až o čtyřicet let. V roce 2017 ale krajský úřad žádost zamítl. A byl to výsledek hlavně odporu okolních obcí, v první řadě nejbližšího Prosetína. Lidé si stěžovali na hluk a prach, na velmi špatnou dopravní situaci, nadměrné zatížení a rozbité cesty. A to se ještě vystupňovalo po zahájení stavby D35, kdy doprava znovu zhoustla. Majitelé lomu proto plán upravili a chtějí povolení získat znovu.

Šetrnější plán

V novém záměru firma zkrátila dobu pokračování těžby skoro na polovinu, lom by měl skončit nejpozději v roce 2041. Zmenšila se i plánovaná celková plocha lomu o jeden hektar, aby zůstal zachovaný val a železniční vlečka. Doprava kamene by měla být rozdělená do dvou směrů, aby nebyla zátěž tak velká. Firma také slibuje, že zavede opatření k omezení prašnosti, že zakrytuje dopravníky kamene, nebo že přemístí skládku materiálu z návětrné strany u obce Leštinka.

Vedení Prosetína si v současné době dokáže další prodloužení těžby představit. Je tam ale řada podmínek, patří mezi ně třeba právě využití vlečky k odvážení materiálu, aby se snížil počet nákladních aut. A Prosetín také chce zpracovat analýzu, která by prověřila výskyt vážných onemocnění v obcích v okolí lomu. Tedy jestli neexistuje nějaká souvislost mezi těžbou a zdravím lidí v blízkosti lomu. Připomínky by měly být součástí posudku případného prodloužení těžby na životní prostředí.

Spustit audio

Související