Hřebečský tunel čeká rozsáhlá oprava, uzavřený bude tři čtvrtě roku

12. květen 2021 13:28

Ředitelství silnic a dálnic připravuje kompletní opravu a modernizaci tunelu Hřebeč na Svitavsku. Pro řidiče to bude znamenat další komplikaci na hlavním tahu I/35.

Ředitelství silnic a dálnic potvrdilo, že přesný termín, kdy uzavírka začne, se teprve dolaďuje tak, aby omezení způsobilo co nejmenší komplikace v dopravě. To znamená, aby některé uzavírky a omezení hlavních i vedlejších silnic skončily dřív, než začne uzavírka tunelu.

34 týdnů přes serpentiny

Přesný termín zatím zveřejněn není, ale akce by měla začít během následujících týdnů. Jasné už je, jak dlouho budou práce trvat. Vyplývá to z registru smluv: Až práce začnou, potrvají 39 týdnů, z toho 34 bude tunel uzavřený. Je tedy zřejmé, že práce potrvají nejméně do konce letošního roku.

Údržba tunelu Hřebeč

Z údajů, které jsou uvedené v registru smluv, vyplývá, že rekonstrukce by měla být skutečně kompletní. To znamená - nová vozovka a chodníky, opravy se budou týkat také ostění tunelu a jeho portálů. Zlepší se i zabezpečení. Nový by měl být tzv. řídicí systém tunelu, ventilace a odvětrávání, elektronické protipožární zabezpečení, kamerový systém, osvětlení, modernější bude třeba i elektronické dopravní značení.

Práce budou stát přes 130 milionů korun s DPH. Za skoro čtvrt století provozu tunelu je to druhá rozsáhlá oprava. První byla mezi roky 2007 a 2009.

Téměř po celou dobu oprav bude tunel obousměrně uzavřený a řidiči tak budou muset po staré silnici. Tedy serpentinami po terénním zlomu, kudy se jezdilo dřív. Cesta po silnici I/35 bude letos v létě opravu náročná na nervy. Podle údajů a webu ŘSD kromě hřebečského tunelu, musí řidiči až do konce září počítat s omezeními i mezi obcemi Gajer a Lačnov u Svitavy a do poloviny srpna i s komplikacemi v okolí Hrušové mezi Litomyšlí a Vysokým Mýtem.

autoři: Josef Ženatý , pta
Spustit audio

Související