Začala stavební sezona na silnicích. Podívejte se, kde čekat problémy

7. květen 2019 11:15

Léto tráví někdo u vody, někdo v horách a někdo nedobrovolně v kolonách na silnicích. Ani letos se opravy hlavních tahů Pardubickému kraji nevyhnou. Ředitelství silnic a dálnic má v plánu pracovat na skoro třiceti úsecích napříč celým regionem.

Na nejvytíženější silnici regionu I/35 je provoz omezený hned na čtyřech místech. Nejdřív u Holic kvůli rekonstrukci kruhového objezdu, kde se kříží I/35 s I/36 od Pardubic. Další omezení kvůli rekonstrukci je ve Vysokém Mýtě. Ve směru od Hradce na Svitavy musí řidiči po objížďce. Omezení jsou i dál směrem na Svitavy, u Cerekvice nad Loučnou opravují silničáři most a průjezd pod ním je zúžený. Dlouhé kolony se tvoří kvůli omezení a pracím na silnici i v Litomyšli. Omezení u Holic i v Litomyšli by měla skončit v červnu. Ve Vysokém Mýtě budou komplikace minimálně do konce července.

Brzda u Holic. Začíná oprava vytíženého kruhového objezdu

Kruhový objezd u Holic

Od zítřka se řidičům zkomplikuje průjezd od Vysokého Mýta na Hradec Králové a Pardubice. Na frekventovaném hlavním tahu u Holic je přibrzdí oprava kruhového objezdu, dopravní značky odkloní na dva měsíce dopravu přes město.

Velké problémy a dlouhé kolony bývají ve špičkách například mezi Pardubicemi a Chrudimí, kde silničáři opravují povrch vozovky. Podle mapového portálu Ředitelství silnic a dálnic tam práce potrvají až do druhé poloviny června.

Dál už dělníci pracují na I/17 v obci Kočí. Řidiči musí s různými komplikacemi počítat i v Hlinsku, Svitavách, Králíkách, Březové nad Svitavou, Sopotnici, ve Lhotě pod Přeloučí nebo třeba ve Velinách nedaleko Holic. Zkrátka je květen a stavební sezóna je v plném proudu. Nemůžeme tady jmenovat všechna omezení a opravy, nicméně všechny důležité údaje jsou dostupné na webu ŘSD.

Interaktivní mapa: Klikněte pro podrobnosti.

Zhruba třetina ze zmiňovaných třiceti oprav je teprve v plánu. Většinou to je tak, že nějaká omezení skončí a jiná začnou. Například jsou v plánu opravy povrchu vozovky mezi Vysokým Mýtem a Hrušovou, druhá etapa průtahu Českou Třebovou nebo rekonstrukce kruhového objezdu v Poličce.

Problémy nejspíš budou i na silnici z Pardubic směrem na Přelouč, protože od června jsou plánu práce na vozovce v okolí závodiště. A kolony se dají čekat i v Moravské Třebové a jejím okolí. Během následujících měsíců tam totiž budou silničáři pracovat na opravě kruhového objezdu na obchvatu města, v plánu je sanace skalní stěny vedle vozovky a pak za Moravskou Třebovou směrem na Mohelnici budou silničáři mezi obcemi  Borušov - Žipotín pokládat nový tzv. mikrokoberec.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související