Začalo čištění ulic. Jak se vyhnout odtahu auta?

27. březen 2018 08:30

Pardubice, Chrudim a Ústí nad Orlicí využívají systém upozornění na čištění ulic. Novinku by měli ocenit hlavně řidiči. Jednoduše se tak dozví, kde a kdy neparkovat, protože se tam chystají metaři.

Způsobů, jak službu nastavit, je několik. Pardubice, Chrudim a Ústí nad Orlicí umisťují informace o plánovaném čištění ulic na specializovaný web. Tam tedy stačí vybrat město a už se objeví seznam míst a také termíny úklidu. Takže třeba hned dnes se čistí ulice 17. listopadu v Ústí nad Orlicí a služby města Pardubic budou uklízet ve stejnou dobu také ulici 17. listopadu. Jednodušší možnost, než stránky pravidelně sledovat, je možnost zasílání mailů s upozorněním. K tomu je potřeba registrace a zadání e-mailové adresy. Navíc ještě existuje varianta SMS zpráv, ta je ale zpoplatněná.

Služby města Pardubic začnou s jarním úklidem. Řidiči budou muset přeparkovat

Úklid města, Jihlava

Už v pondělí 13.3. začne v Pardubicích tradiční jarní čištění města. Už tento týden proto začaly Služby města Pardubic dávat informační cedule na místa, kde budou uklízet. Je to hlavně kvůli řidičům, aby včas přeparkovali.

Podle ředitele chrudimských technických služeb Zdeňka Koláře je hlavní důvod vyzkoušet další informační kanál. Na každé čištění sice upozorňují značky a termíny zveřejňují radnice na svých stránkách, ale stejně to nestačí. Jak řekl Kolář, úklid pravidelně komplikují odstavená auta a to je práce a čas navíc. V Chrudimi využívají takzvaný odtah na místě, auto naloží na rampu, místo vyčistí a zase vůz vrátí. To trvá asi dvacet minut a také to něco stojí.

Odtah na místě stojí v Chrudimi 1200 korun, plus ještě pokuta od strážníků za špatné parkování. V Pardubicích a Ústí nad Orlicí je podle webových stránek měst sazba za odtažení vozidla 1500 korun. Pardubice ale už třetím rokem k odtahu vozidla na odstavné parkoviště přistupují služby města jen ve výjimečných případech. Pokud je to možné, auto jen přemístí na nejbližší vhodné místo.

Tipy, jak se nenechat odtáhnout:

  1. Na začátku roku se podívejte na web technických služeb (Pardubice, Chrudim) a datum čištění ulic si poznamenejte do kalendáře.
  2. Sledujte svislé dopravní značení v ulici.
  3. Nechte si poslat e-mail s upozorněním.
Spustit audio