Literární toulky Pardubickým krajem

Pardubický kraj byl inspirací řadě spisovatelů. V jejich knihách se pak dá číst jako v mapách míst našeho kraje. Jak viděli ve svých dílech Kameničky, Luži s Košumberkem, Telecí, Borovou nebo Svojanov? Co najdeme dodnes v Trstěnici, Mendrice, Sloupnici, Bystrém, Nedvězím, Litomyšli nebo Srubech?

Alois Jirásek našel v Pardubickém kraji příběhy pro hned čtyři své divadelní hry. V Trstěnici třeba objevil Vojnarku, ve Sloupnici pak předlohu dramatu Otec a do zámečku v Mendryce nechal putovat kněžnu s mlynářem v Lucerně. Při cestách do Bystrého a Nedvězí Teréza Nováková poznala příběh sedláka Libry a sepsala tak Na Librově gruntě.

Do Vysokého Mýta jezdil rád Jan Werich po mnoho desítek let na ryby, v nedalekých Srubech objevil pověst o čertovu dubu a pak napsal do Fimfára pohádku Až opadá listí z dubu. V Litomyšli prožila Božena Němcová mimo jiné téměř poslední týdny svého života a své stopy tam zanechala i řada jiných slavných osobností.

Hrad Svojanov je stále tajemný jako v oblíbené dětské knížce od Bohuslava Březovského. V Borové se Teréza Nováková seznámila s Josefem Šmatlánem a jeho životní příběh i řadu míst nejen z okolí Poličska popsala v románu Jiří Šmatlán. V Telecím se Alois Jirásek nadchnul pro tzv. zpívající lípu a okolí obce inspirovalo Jana Karafiáta k napsání Broučků.

Luži a hrad Košumberk v událostech před a při stavění slavného chrámu Na Chlumku přibližuje ve svém slavném románu Tovaryšstvo Ježíšovo Jiří Šotola. Za ním zamíříme také do Janoviček. A Kameničky objevil malíř Antonín Slavíček jen díky poetickým popisům v románu Karla Václava Raise Západ.

V Literárních toulkách Pardubickým krajem se vypravíme po stopách těchto slavných osobností a jejich děl.

Spustit audio

Související