Zadělávaná kapusta. Samostatné jídlo nebo jako příloha

Recept je velmi starý a s mnoha obměnami se podle něj dá upravit i jiná zelenina. Stačí vynechat nebo změnit koření.

Ingredience
  • 1 středně velká kapusta
  • ½ l vývaru
  • 1 cibule
  • 70 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • mletý pepř, sůl
  • česnek, majoránka

Kapustu nejprve uvaříme do měkka a prochladlou nakrájíme na drobné nudličky.

Na másle zpěníme cibuli, když zrůžoví, přidáme mouku a připravíme nepříliš tmavou cibulovou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme studeným vývarem.

Ochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou a okapanou kapustu a ještě chvíli povaříme.

Zadělávanou kapustu můžeme podávat jako samostatný pokrm s bramborem nebo k vařeným či pečeným masům.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.