Žádná Praha. José Carreras se na posledním turné staví v Pardubicích

30. listopad 2016

Jestli jste ještě nepotkali reklamu na tuhle kulturní akci, budete překvapení. Legendární pěvec vystoupí v pardubické Tipsport areně. Východní Čechy ho zaujaly tak, že tam chce i přespávat. Prezidentské apartmá v hlavním městě ho neláká.

„Bylo pro nás velice zajímavé ten koncert připravovat. Trvalo nám to asi dva roky. Přípravy jsou rozfázované na několik etap. Nejdřív se takový koncert musí nasmlouvat. Přicházejí i různé propagační věci, abychom do haly pozvali co nejvíc lidí. Teď finišujeme včetně technického zázemí, ubytování, stravování,“ přibližuje za organizátory Roman Morávek.

Zahraniční produkce chce mít všechno perfektní včetně detailů. Podle Morávkových slov schvalovala i dva živé stromy, které by měly být na pódiu. „Je to hvězda velkého formátu, čemuž odpovídají podmínky, co musíme splnit.“

Vnímá, kde zpívá

Velkým přáním Josého Carrerase bylo spát v Pardubicích anebo okolí. „Určitě měl zájem o oblast, kde vystoupí. Turné střídá velká města po celém světě a Pardubice budou asi jedním z nejmenších měst. Musím říct, že jsme s tím měli velkou práci, abychom našli odpovídající ubytování. Nakonec se nám to podařilo,“ říká Morávek.

Koncert by měl být rozdělený na dvě poloviny. Té druhé se zúčastní taky sbor Bonifantes vedený Janem Míškem: „Budeme pana Carrerase doprovázet naším zpěvem. Pro náš sbor je to obrovská motivace a zodpovědnost. Tyto hvězdy vydávají obrovské charisma. Kluci teď makají jako o život. Vůbec z toho nemám strach.“

Informaci se Míšek dozvěděl někdy v prosinci minulého roku. „Pak jsme čekali na potvrzení, že to opravdu klapne. Nechtěl jsem vzbudit plané naděje. Když jsem to na zkoušce ohlásil, tak někteří z toho byli skutečně paf.“

Lidé kolem mistra

José Carreras dorazí do Pardubic z bratislavského vystoupení i se svým týmem. „Má kolem sebe lidi, kteří ho chrání, kteří ho zastupují. Má svého vlastního zvukaře. Přijedou den před koncertem. Pana Carrerase bude doprovázet kromě sboru Bonifantes taky Komorní filharmonie Pardubice. Tato dvě tělesa jsou domluvená i na vystoupení v Bratislavě,“ doplňuje Roman Morávek.

Hvězdný tenor v Česku poprvé vystoupil už v roce 1971, kdy hostoval ve Stavovském (tehdejším Tylově) divadle jako Alfred ve Verdiho La Traviatě. V devadesátých letech pak dorazil se svou krajankou Montserrat Caballéovou.

autor: MAL
Spustit audio