Zámek i muzeum v Moravské Třebové kočíruje jeden člověk. Co chystá?

29. srpen 2019

Moje krásná Moravská Třebová. Tak se jmenuje akce, kterou teď hodně žije nový vedoucí muzea a zámku. Petr Kočí je ve dvojfunkci teprve pár měsíců.

„Došlo ke sloučení dvou objektů, tedy muzea a zámku. V muzeu bude výstava od středověku po současnost, připravíme vzdělávací prohlídkové trasy pro školy,“ popisuje své plány s tím, že na zámku bude prosazovat zvýšení počtu návštěvních okruhů a zajištění provozu objektu jako významné památky. A v muzeu by chtěl postupně rozšiřovat galerijní prostory pro výstavy. 

Kejkle a kratochvíle

Tradiční dění čeká zámek poslední srpnovou sobotu. „Od 14 hodin začíná program na zámeckém nádvoří. Už o hodinu dřív budou po městě chodit bubeníci a zvát na Kejkle a kratochvíle. Bude tam i jarmark, dobové kostýmy, šermíři, taneční vystoupení, sokolníci a zábava pro děti.“

V zámecké galerii taky návštěvníci můžou až do konce října vidět výstavu kočárků. „Sbírku zámku půjčila Zdeňka Jiroušová z Moravské Třebové. To je velice milá výstava. Zachycuje historii kočárků někdy od roku 1880 skoro až do současnosti. Lidé můžou vzpomínat na dětská léta. Je tam i spousta malých panenek a drobných předmětů,“ říká Kočí.

Obrazy do muzea

Blíží se další ročník Výtvarného salonu Moravskotřebovska. „Rádi uvítáme místní umělce. Ještě se můžou na výstavu hlásit. Taky připravujeme výstavu betlémů a další akce už na rok 2020.“

Petr Kočí vystudoval obor Teorie dějin výtvarných umění na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Pak nastoupil na Památkový ústav v Pardubicích jako památkář pro nemovité památky v okrese Svitavy.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související