Ze sedla na zloděje lépe vidí. Strážníci v Pardubicích kontrolují chatové oblasti

8. listopad 2021 07:25

Do chatových oblastí v Pardubicích začaly s podzimem vyrážet hlídky městské policie. Strážníci na koních i psovodi se psy kontrolují, jestli jsou nemovitosti dobře zabezpečené.

„Naše kontroly vždy probíhají zvenku, podíváme se, jestli není třeba porušený zámek, jestli chata není otevřená. Kontroly začínají na konci sezony, když chataři své objekty zazimují,“ řekla strážnice Lucie Klementová.

Městská policie chodí na kontroly ve dne i v noci. Kontroly jsou namátkové, v Pardubicích je chatových oblastí několik. Majitelé chat často mají ploty zamčené malým zámkem, na oknech nemají okenice.

Když někomu strážníci zkontrolují chatu, dají o tom majiteli vědět cedulkou

Podle Klementové by měli věnovat ochraně svého majetku větší pozornost. „Vždycky je důležité mít správně zajištěné vstupní dveře a okna. Strážníci nechávají na plotech vzkaz, máme na to vyrobené kartičky s informacemi, co mají lidé dělat, kdyby objevili stopy po vloupání. Pak nesmí vstupovat dovnitř a okamžitě volat policii," dodala Klementová.

Strážníci: Zastavte se i v zimě

Strážníci na koních procházejí například chatovou oblast u kanálu Halda, v jejíž blízkosti jednou povede severovýchodní obchvat. „Máme na koni lepší výhled, vidíme i za plot. Kontrolujeme neporušenost zámku, jestli tam je nepořádek, což by značilo, že tam někdo neoprávněně pobývá. V naší historii se stalo několikrát, že jsme podali hlášení operačnímu, aby prověřil situaci,“ řekl vedoucí jízdního oddělení Josef Málek.

Strážník Jiří Jonák z jízdního oddílu majitelům chat doporučuje, aby na chatu i mimo sezonu občas přijeli. „Když přes zimu vůbec nepřijdou, jsou chaty snadná kořist pro lumpy, kteří je chtějí vykrást. Je dobré, když několikrát za zimu chatu přijdou zkontrolovat. Tipaři vidí, že tam je pohyb, a odradí je to,“ řekl Jonák.

autoři: ba , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související