Přimrzlá labuť? Za 27 let jsem žádnou neviděl, říká strážník odchytář

29. říjen 2021

Blíží se doba, kdy začnou zamrzat rybníky. Pro Pavla Antocha z Městské policie Pardubice, který má na starosti odchyty zvířat, to znamená zvýšené pracovní nasazení. Lidé nahlašují labutě, které se podle nich nemohou odlepit od ledu.

„Ještě nikdy jsem neviděl labuť přimrzlou k ledu. A to odchytávám už 27 let,“ konstatuje velitel oddělení psovodů Městské policie Pardubice.

Za nemohoucnost labutí mohou lidé

Za nemohoucnost labutí mohou lidé, kteří zvířata překrmují. A pokud jim dávají přemíru pečiva, navíc nedostatečně vyschlého, v labuti začne jídlo kvasit, ona zeslábne a působí dojmem, že se z ledu nemůže zvednout.

„A to je doba, kdy přijedeme, labuť odchytneme a odvezeme na veterinární kliniku. Tam zvířeti nasadí dietu a po vyléčení ji zase odvezeme na rybník,“ vysvětluje Pavel Antoch. Otázkou je, kdy se labuť opět ocitne na veterině po dalším hodování, které jí naservírují neinformovaní krmiči.

Nutrie v autoservisu

S nutriemi je situace podobná. Přemnožují se proto, že je lidé krmí. A stále častěji se stává, že i tohle zvíře zabloudí od vody do města.

To jsou také obyvatele Polabin

„Nedávno jsme jednu nutrii odchytávali v pardubickém autoservisu. Zvíře jsme odchytli a vrátili zpátky do přírody. Rozhodně jsme ji neutratili, i když nám to někteří pisatelé na sociálních sítích měli za zlé,“ popisuje nedávnou situaci strážník.

Na podzim frčí ježci

V zimě řeší městští strážníci v Pardubicích labutě, teď na podzim frčí ježci. „Už to začalo. Lidé nám volají, máme na zahradě ježka. My ho tedy jedeme zkontrolovat, víme už od odborníků ze Záchranné stanice Pasíčka, jak má být velký, aby přežil. V mnoha případě jsou ježci v pohodě a my je jen odvezeme na vhodné místo v přírodě,“ uzavírá Pavel Antoch.

Čipy a jejich registrace velmi pomohly majitelům ztracených psů. Jejich dohledatelnost je z devadesáti procent úspěšná. Více podrobností uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související