Ze záhonu rovnou do kuchyně. Odolný kořen pastináku ani mráz nezničí

Pastinák setý, lidově pastiňák, se v minulosti používal v české kuchyni mnohem víc. Patří totiž mezi nejstarší jedlé kořeny pěstované v Evropě. Do 18. století to byla jedna z nejdůležitějších potravin.

Dnes na pastinák narazíme v obchodech jen výjimečně a mnozí si ho pletou s petrželí. Přitom je to velmi odolná a zdravá kořenová zelenina, téměř bez škůdců. V kuchyni má všestranné použití. A na záhoně vydrží pastinák čerstvý přes celou zimu.

Když se mu daří, musíte na něj s rýčem

„Pastinák je u nás opravdu opomíjenou zeleninou. Je větší než petržel a má specifickou vůni. Je také trochu sladší než petržel,“ říká pardubický zahradník František Hlubocký. Na Pardubicku se pastináku velmi daří. Tato zelenina má ráda písčitou zeminu a teplejší oblasti. „To pak klidně doroste až čtyřiceti centimetrů a musíte na něj s rýčem,“ usmívá se František Hlubocký a přidává několik rad:

„Pastinák vysejte z jara, přes léto průběžně sklízejte a na podzim se na něj klidně vykašlete a nechte ho v zemi. Pastinák krásně zimuje venku, stačí mu lehká přikrývka z chvojí nebo z listí. A když přijde v zimě obleva, můžete si dojít natrhat čerstvou zeleninu přímo na záhon. Vydrží klidně až do března, do dubna.“

Není to přerostlá petržel

Pastinák a petržel vypadají na první pohled stejně. Druhý pohled už napoví víc. Petržel je tenčí a vrch kořene obrůstá nať. Pastinák je větší, silnější, delší a hladký. Pastinák se dá najít i jako divoce rostoucí bylina na českých loukách, má rád spíše teplejší oblasti. Je to miříkovitá bylina a poznáme ji podle žlutých květů. Je podobný pěstěnému pastináku.

Ze semínek se dají dělat čaje, odvary, dá se použít i jako koření. Jsou to takové drobné plíšky, které chutí připomínají kořenovou zeleninu,“ přidává další zajímavost pardubická bylinkářka Radka Svatošová. Podle ní už staří Římané považovali pastinák za afrodisiakum, tato zelenina má i močopudné účinky, pomáhá očistit močový měchýř od kamínků.

Vlevo petržel, vpravo pastinák. Ten má větší výnosy, je sladší, méně aromatický

Nahradí i cukrovou řepu

V kuchyni pastinák – stejně jako další kořenová zelenina – provoní vývary a omáčky. Ale naši předkové ho používali i jako sladidlo. „Šťávu pastináku odpařovali místo cukrové řepy a sladili s ním. Pastinák je mnohem výživnější a má více vitamínu a minerálů. A je velká škoda, že je to taková polozapomenutá zelenina,“ uzavírá ódu na pastinák pardubická bylinkářka.

A jak zpracovat pastinák v kuchyni moderním způsobem? Vyzkoušejte třeba pastinákové pyré. Příjemně vás překvapí svou jemně nasládlou chutí. Pastináky jsou ideální surovinou i do lasagní, nákypů nebo karbanátků. Dají se zapéct se sýrem nebo usmažit na způsob hranolků. Lahůdkou může být karamelizovaný pastinák nebo dokonce zmrzlina!

Pastinák na závěr rozmixujeme tyčovým mixerem, čímž získáme kaši, kterou při podávání dáme pod kapra
autor: jsl