Zelené Vendolí má nový kabát. Přijďte se podívat na zvířata

11. červenec 2018

Záchranná stanice volně žijících zvířat Zelené Vendolí byla sice nějaký čas zavřená pro návštěvníky, ale teď o prázdninách se tam můžete vydat. Podle vedoucího záchranné stanice Josefa Zeleného se podařilo všechno staré zbourat a nové postavit, včetně psího útulku.

V Zeleném Vendolí si můžete prohlédnout hlavně různé druhy ptáků, kteří jsou zranění, a proto se nemohli vrátit do přírody. Nechybí ale ani různé druhy savců, nutrie nebo ochočení divočáci Pivoň a Slivoň.

Zachraňujte jen zraněná zvířata

Do záchranné stanice se často dostanou i zvířata, kterým vůbec nic není. Nejčastěji jsou to mláďata ptáků.

„Lidi například stříhají na zahradě živé ploty. A najdou tam hnízdo s ptáčaty. Seberou ho a dovezou na záchrannou stanici, což je samozřejmě úplně zbytečné. Nejvíc máme ve stanici mladých kosů, kteří se k nám dostávají úplně zbytečně. Mladí kosi totiž přirozeně skáčou po zemi a učí se tak lítat,“ vysvětluje Josef Zelený.

Pokud hrozí ptáčeti nějaké nebezpečí, například kočka, opatrně ho můžete uchopit a dát na nějaké vyvýšené místo, například na strom nebo na střechu. Nevadí, že se ho dotknete, ptáci nemají čich a rodičům mláděte to nevadí. Ti si ho najdou.

Ruce pryč od mláďat

Rodiče malých zajíčků ani koloušků nepřijdou, pokud budou mít strach z člověka. Proto není dobré vyčkávat u jejich pelechu zjišťovat, jestli náhodou nejsou opuštěná. „Letos jsme dělali velkou osvětu ohledně mláďat zajíců. Lidé je nosili do stanice ve velkém a přitom jim vůbec nic nebylo. Jen u nich zrovna v tu chvíli nebyla maminka,“ říká vedoucí stanice Josef Zelený.

Pokud ale najdete skutečně zraněné zvíře, zavolejte přímo do Záchranné stanice Zelené Vendolí na číslo 604 830 851. 

Týrání psů je stále častější

V Záchranné stanici Zelené Vendolí se podařilo rozšířit psí útulek, teď se budou ještě přistavovat vytápěné prostory na zimu. „Z šedesáti procent máme hotovo a doděláváme zbytek. Teď máme v péči asi dvacet psů. Bohužel se ale setkávám stále více s týráním psů. Teď například řešíme elektrický obojek proti štěkání, jehož ovládání svěřili majitelé psa svému malému synovi. Na druhou stranu nás potěší lidé, kteří si psy z našeho útulku osvojí,“ uzavírá Josef Zelený.

Josef Zelený ze záchranné stanice ve Vendolí
Spustit audio