Železným mužem po šedesátce? Žádný problém, závodí se i v 80, říká vítěz z Malajsie

6. prosinec 2022

Petr Polanský je osminásobným účastníkem náročného závodu Ironman na Havaji. Železným mužem je i  ve svých 66 letech. Na začátku listopadu to potvrdil v Malajsii, kde zvítězil ve své kategorii v jednom ze závodů.

„Účastí na světových závodech Ironmana mám ke třicítce. Na dlouhém závodě už účast neplánuji. Ta půlka je pro mě schůdnější, takže nějakou půlku ještě absolvuji,“ říká Petr Polanský. Cesta k triatlonu v jeho případě vedla přes fotbal. Tomu se kvůli zranění nemohl věnovat naplno, přesedl tedy na běhání, kolo a plavání. Pak přišla možnost zkusit závod v německém Rothu, odkud se hned napoprvé kvalifikoval na Havaj.

Vrchol sezóny na lávových polích

Ironman na Havaji je ikonickým vrcholem triatlonové sezóny. „Tam ten triatlon vlastně vznikl. Tři lidi se tam dohadovali, která disciplína je netěžší a jeden z nich řekl, že udělají závod a zkusí to. Celý svět si tehdy myslel, že jsou blázni. První rok tam bylo 15 lidí a pak se to rozvinulo tak, že z té Havaje se stala ikona triatlonu,“ vysvětluje Petr Polanský.

Triatlonista Petr Polanský

Atmosféra na Havaji je jedinečná a každý, kdo propadne triatlonu, touží zažít tento vrchol na vlastní kůži. „Je tam spousta lidí, kteří mají stejné smýšlení jako vy, vypadají jako vy, jsou to velcí sportovci, k tomu je tam spousta diváků, je tam teplo, skvělá atmosféra, už to slovo Havaj mluví za vše,“ dodává Petr Polanský.

Jídlo a depo

I když se závod skládá ze tří disciplín, s nadsázkou se dá říct, že zahrnuje ještě další dvě navíc. Jednou z nich je jídlo a druhou depo. „Máte totiž depo, kde je 2500 kol. Ale to už záleží na každém závodníkovi, aby si to před závodem nacvičil, podíval se, kde kolo má. To je další disciplína, kterou musíte zvládnout, abyste měl kolo dobře připravené.“

Kromě přípravy nesmí závodníci podcenit ani doplňování energie: „Na to musí být triatlonista připravený, na té trase jsou občerstvovací stanice, kde si můžete vybrat spoustu věcí, můžete si tam dát i svoje občerstvení. Doplňovaní tekutin, to je hodně důležité.“

„Ironman je takový zvláštní sport, kde se na start můžete postavit s největšími hvězdami světového triatlonu. Závodíte se všema, ale hlavně se soupeři ve své kategorii. Ty jsou od 18 do 25 a pak po pěti letech až do 80 let,“ dodává Polanský.

Která disciplína je pro Petra Polanského nejméně oblíbená? Jak často účastníci Ironmana trénují? Je čas při závodech vnímat okolní krajinu, a jaké jsou pocity v cíli? Poslechněte si celé povídání s Petrem Polanským.

Spustit audio

Související