Zelné strapačky

Bramborové halušky jsou snad nejznámějším jídlem ze Slovenska. Jejich verzí najdeme desítky, ať už s brynzou nebo na sladko s mákem a cukrem, zalité máslem.

Čtvrteční Apetýt vám přináší klasické halušky se zelím.

Budete potřebovat:

  • ½ kg očištěných brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g uzené slaniny, nakrájené na kostičky 
  • ½ kg kyselého zelí
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 cibuli
  • 100 g domácích vepřových škvarků

Postup:

  1. Syrové brambory nastrouháme najemno, přidáme sůl a mouku. Dobře promícháme.
  2. Takto připravené těsto vhazujeme po kouscích do vařící osolené vody.
  3. Uvařené halušky vyplavou na povrch a poté je scedíme.
  4. Na vyškvařené slanině udusíme nakrájenou cibuli, přidáme jemně nakrájené kyselé zelí, sůl, pepř a podusíme.
  5. Smícháme s haluškami a před podáváním pokrm posypeme rozehřátými vepřovými škvarky.

Tip: Můžete vyzkoušet i to, že místo kysaného zelí použijete čerstvé hlávkové zelí.

Související

  • Bramborové jitrnice

    Historie to tak zařídila, že typická slovenská jídla pocházejí z období, kdy Slovensko bylo většinou chudým krajem a hlavními pilíři tamní kuchyně byly brambory a zelí.

  • Květáková polévka s kešu oříšky

    Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.

  • Brynzový koláč

    Za čtvrtečním receptem Apetýtu míříme na Slovensko. Nabídneme vám slaný moučník. Je jednoduchý a bude vám chutnat, ať už teplý, nebo druhý den na studeno.