Zelné strapačky
Bramborové halušky jsou snad nejznámějším jídlem ze Slovenska. Jejich verzí najdeme desítky, ať už s brynzou nebo na sladko s mákem a cukrem, zalité máslem.
Čtvrteční Apetýt vám přináší klasické halušky se zelím.
Budete potřebovat:
- ½ kg očištěných brambor
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g uzené slaniny, nakrájené na kostičky
- ½ kg kyselého zelí
- sůl a pepř podle chuti
- 1 cibuli
- 100 g domácích vepřových škvarků
Postup:
- Syrové brambory nastrouháme najemno, přidáme sůl a mouku. Dobře promícháme.
- Takto připravené těsto vhazujeme po kouscích do vařící osolené vody.
- Uvařené halušky vyplavou na povrch a poté je scedíme.
- Na vyškvařené slanině udusíme nakrájenou cibuli, přidáme jemně nakrájené kyselé zelí, sůl, pepř a podusíme.
- Smícháme s haluškami a před podáváním pokrm posypeme rozehřátými vepřovými škvarky.
Tip: Můžete vyzkoušet i to, že místo kysaného zelí použijete čerstvé hlávkové zelí.
Související
-
Bramborové jitrnice
Historie to tak zařídila, že typická slovenská jídla pocházejí z období, kdy Slovensko bylo většinou chudým krajem a hlavními pilíři tamní kuchyně byly brambory a zelí.
-
Květáková polévka s kešu oříšky
Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.
-
Brynzový koláč
Za čtvrtečním receptem Apetýtu míříme na Slovensko. Nabídneme vám slaný moučník. Je jednoduchý a bude vám chutnat, ať už teplý, nebo druhý den na studeno.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.