Bramborové jitrnice

Čtvrteční recept Apetýtu zamíří k našim východním sousedům. Historie to tak zařídila, že typická slovenská jídla pocházejí z období, kdy Slovensko bylo většinou chudým krajem a hlavními pilíři tamní kuchyně byly brambory a zelí.

I dnešní recept obsahuje vše zmíněné. Jídlo s názvem Bramborové jitrnice, je další ze série slovenských receptů. Nenechte se však mýlit, nejedná se o vegetariánskou verzi pokrmu. 

Připravte si: 

  • 2 kg brambor
  • 2 lžíce krupice nebo hrubé mouky
  • 150 g sádla
  • 2 cibule
  • 300 g čerstvých škvarků
  • 150 g uzeného bůčku
  • vypraná střívka
  • česnek
  • sůl, pepř a majoránku

Postup:

  1. Oloupané brambory nastrouháme, přidáme utřený česnek, sůl, pepř, majoránku, na sádle osmaženou nakrájenou cibuli, mouku, škvarky, nadrobno nakrájený bůček a všechny ingredience důkladně promícháme. 
  2. Směsí plníme střívka.
  3. Postup je stejný jako u klasických jitrnic.
  4. Naplněné zašpejlované jitrnice vaříme 10 minut ve vroucí vodě a poté je dorůžova opečeme na sádle.
  5. Podáváme s kysaným zelím.

Tip: Směs se dá upéct i jako bochník sekané, pokud by se vám nechtělo pracně plnit střívka jitrnic. 

Související

  • Pikantní masová směs

    Papriky jsou neodmyslitelnou součásti balkánské kuchyně. Proslulý je šopský salát – kombinace paprik, rajčat a okurek ve sladkokyselém nálevu s balkánským sýrem.

  • Pečená kachna s rozmarýnem

    Čas svátečních rodinných setkání se blíží a pokud přemýšlíte, co svým blízkým připravit a příjemně je překvapit harmonií chutí, máme pro vás v Apetýtu skvělou inspiraci.

  • Musaka z brambor a lilku

    Dnešní Apetýt nabídne vegetariánskou verzi musaky – jídla, které možná znáte z dovolené v Řecku. Obsahuje vrstvu opečené zeleniny a brambor.