Bramborové jitrnice
Čtvrteční recept Apetýtu zamíří k našim východním sousedům. Historie to tak zařídila, že typická slovenská jídla pocházejí z období, kdy Slovensko bylo většinou chudým krajem a hlavními pilíři tamní kuchyně byly brambory a zelí.
I dnešní recept obsahuje vše zmíněné. Jídlo s názvem Bramborové jitrnice, je další ze série slovenských receptů. Nenechte se však mýlit, nejedná se o vegetariánskou verzi pokrmu.
Připravte si:
- 2 kg brambor
- 2 lžíce krupice nebo hrubé mouky
- 150 g sádla
- 2 cibule
- 300 g čerstvých škvarků
- 150 g uzeného bůčku
- vypraná střívka
- česnek
- sůl, pepř a majoránku
Postup:
- Oloupané brambory nastrouháme, přidáme utřený česnek, sůl, pepř, majoránku, na sádle osmaženou nakrájenou cibuli, mouku, škvarky, nadrobno nakrájený bůček a všechny ingredience důkladně promícháme.
- Směsí plníme střívka.
- Postup je stejný jako u klasických jitrnic.
- Naplněné zašpejlované jitrnice vaříme 10 minut ve vroucí vodě a poté je dorůžova opečeme na sádle.
- Podáváme s kysaným zelím.
Tip: Směs se dá upéct i jako bochník sekané, pokud by se vám nechtělo pracně plnit střívka jitrnic.
Související
-
Pikantní masová směs
Papriky jsou neodmyslitelnou součásti balkánské kuchyně. Proslulý je šopský salát – kombinace paprik, rajčat a okurek ve sladkokyselém nálevu s balkánským sýrem.
-
Pečená kachna s rozmarýnem
Čas svátečních rodinných setkání se blíží a pokud přemýšlíte, co svým blízkým připravit a příjemně je překvapit harmonií chutí, máme pro vás v Apetýtu skvělou inspiraci.
-
Musaka z brambor a lilku
Dnešní Apetýt nabídne vegetariánskou verzi musaky – jídla, které možná znáte z dovolené v Řecku. Obsahuje vrstvu opečené zeleniny a brambor.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.