Zemědělci mají problémy s nedostatkem hnojiva. Cenu šroubuje nahoru dražší plyn i čpavek

21. říjen 2021 07:10

Je dražší a skoro se nedá sehnat. Některým zemědělcům začíná chybět hnojivo. Výrobu ovlivňuje dražší plyn i další chemické látky. Nejistota se přenesla taky na distribuční síť, kde nasmlouvané ceny nebo množství často neplatí. Pro farmáře je tak složité získat potřebou zásobu hnojiva. Redaktor Josef Kopecký natáčel na farmě v Lipině na Chrudimsku.

„Povedlo se mi v pondělí koupit dusíkaté hnojivo. Měl jsem objednané 3 tuny, dostal jsem po velkém smlouvání 2 tuny a cena je oproti jaru dvojnásobná,“ ukazuje farmář Milan Víšek z Lipiny dvě palety, které teď mají cenu zlata.

Problém začíná už ve výrobě. Zdražily základní vstupy jako zemní plyn nebo čpavek. Největší český výrobce hnojiv lovosická Lovochemie proto zvažuje i možnost, že produkci omezí.

„Nelze vyloučit, že budeme muset přistoupit k omezení výroby, rozhodnutí ale ještě nepadlo,“ říká mluvčí skupiny Agrofert, do které chemička patří, Adéla Čabayová. Jenže nejistota už zasáhla celý sektor, včetně distribuční sítě.

Traktor rozmetá na pole dusíkaté hnojivo

„Je to složitý, jelikož distributoři nevědí, za co by to prodali, resp. nevědí, za co jim to dodají dodavatelé a nechtějí se k ničemu zavazovat,“ popisuje Milan Víšek důvod, proč je skoro nemožné objednat dostatek hnojiva předem.

Cena poroste

Vyčkávací taktika má snadné vysvětlení. Cena nejspíš poroste, jak naznačuje Adéla Čabayová: „Je tady ještě jedna varianta, a to, že se s odběrateli domluvíme na vyšších cenách našich výrobků, které budou odrážet současné vysoké ceny vstupních surovin.“

Pohnojit pole ale stojí víc už teď. U malých zemědělců jde řádově o desítky tisíc korun, velký podnik s tisíci hektary může připlatit i statisíce.

Pokud se situace nezmění, dají se ještě větší potíže čekat na jaře. Řada farmářů a družstev si dopředu zásoby nedělá a hnojivo nakupuje až před začátkem sezóny.

Spustit audio

Související