„Živel“ Pavla Jazairiová má neobyčejný smysl pro detail a schopnost přímočaře formulovat názory

Tentokrát cestujeme doslova, ale abych to vysvětlil - vypravili jsme se totiž na cestu my. A s rozhlasovým mikrofonem jsme navštívili Pavlu Jazairiovou přímo u ní doma, v Poustce ve Frýdlantském výběžku. 

Tradiční rozhlasovou kavárnu a přímý přenos besedy s hostem a vaší posluchačskou účastí jsme vyměnili za pohostinnou Pavlinu kuchyňku v útulnén venkovském domku. Právě tam vznikla nahrávka zajímavého, zážitky a postřehy zkušené novinářky, cestovatelky a spisovetelky doslova "prošpikovaného" rozhovoru - abych ctil místo natáčení a navodil vám už teď tu neopakovatelnou atmosféru u kuchyňského stolu se sporákem za námi.

Mimochodem, Pavla Jazairiová, se kterou se znám spoustu let od společného působení v zahraniční redakci rozhlasu v Praze na Vinohradech a proto si dovoluji tento "familiérní", přátelský tón i tykání - tedy Pavla při rozhovoru stačila ještě dohlížet na pečicí se kachnu v troubě.

Pavla Jazairiová a Petr Voldán

Nicméně odpovědi na cestovatelské i další otázky rozhodně nezanedbávala. A tak se dozvíte, s příslovečným nadhledem, jak Pavla Jazairiová vidí svět v souvislostech. Na příkladech jejích cest do Indie, Egypta, do Mexika i dalších destinací.

Přesvědčíte se o neobyčejném smyslu pro detail, kterým je pověstná, o schopnosti přímočaře formulovat názory. Ale uslyšíte také, že má Pavla Jazairiová "slabost" pro tzv. "třetí svět" a naopak moc nemiluje například severní Evropu.

Pomáhat dětem, to je taková „zdravá závislost". Stále mě to baví a motivuje

Pavla Gomba

V pátek 16. června 2017 přivítala v živém vysílání z našeho radioklubu Lada Klokočníková Pavlu Gombu, ředitelku UNICEF (Dětského fondu OSN) v České republice. Pozvali jsme vás také na benefiční představení Netopýr – aneb Jsme polské krve – ty i já v režii Davida Drábka, které se koná v pátek 16. června 2017 od 19 hodin na hlavní scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. V rámci představení bude předán kompletní výtěžek z prodeje vstupenek ředitelce UNICEFu v České republice Pavle Gomba. Výtěžek podpoří výživové programy ve Rwandě.

Prozradila mi také, co si vozí z cest kromě zážitků a podkladů pro cestopisné knihy.

A nebyla by to ani Pavla Jazairiová, kterou jsem dobře poznal z redakční spolupráce jako "nespoutaný živel" - tehdy s ní chodil do redakce pejsek "Borůvka" - aby nepřekvapila. Tentokrát informací, že další knihu jí prý nadiktoval její současný pes Figaro.

A jen pro zajímavost, tu kachnu Pavla při natáčení rozhlasové hodinky nakonec málem připálila... Tak jsme se do rozhovoru "ponořili".

„Živel“ Pavla Jazairiová vidí svět v souvislostech i s příslovečným nadhledem

Srdečně vás tedy s Pavlou Jazairiovou zveme k přijímačům:

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související