Životní pojištění nahradí ušlou mzdu a ochrání blízké. Dejte pozor na výluky!

19. prosinec 2019

O životní pojištění je mezi Čechy poměrně velký zájem. O jeho založení by měl uvažovat každý ekonomicky aktivní člověk. Ochrání vás před nepříznivými událostmi v životě.

„Mladí se do toho moc nehrnou, zodpovědnost a potřebu zajistit se, ještě tolik nepociťují. Rrozhodnutí by mělo přijít v momentě, kdy už máme děti, nebo chystáme svatbu, bereme si hypotéku. Je třeba připomenout, že to není vůbec o nás samotných, ale právě o těch, které chceme pojistkou zabezpečit. Můžeme vážně onemocnět, stane se nám pracovní úraz a budeme na dlouhodobé neschopence,“ dává příklad Jindřich Lenz spoluzakladatel online pojištění Mutumutu.

Kdy se životní pojištění hodí?

Pokud živíte pouze sebe, je dobře si sjednat životní pojištění alespoň pro případ výpadku příjmu kvůli nemoci nebo úrazu a pro případ invalidity. Pokud by vás takové neštěstí potkalo, budete mít jistotu, že ho finančně zvládnete a nebudete zatěžovat nikoho jiného. Jsou-li na vašem příjmu závislé děti, partner, případně jiní příbuzní, je vhodné se pojistit i na smrt, aby v případě nejhoršího tito lidé vše finančně zvládli.

Pozor na výluky

Oblíbeným trikem, jak nabídnout levnější pojištění o zdánlivě stejné kvalitě, jsou výluky. Tedy situace popsané ve smlouvě, na které se pojištění nevztahuje. Bolesti zad, duševní choroby, některé typy rakoviny. To jsou obvyklé diagnózy, které pojišťovny nekryjí nebo kryjí jen u některých pojištění, jako jsou třeba jen ty nejzávažnější případy, které vedou k invaliditě třetího stupně. Přitom třeba u pracovních neschopností jsou záda nejčastějším důvodem jejich přidělení.

„Výluky, bývají často skryté v kolonce o podmínkách a ještě jsou psané malým písmem, proto si jich lidé kolikrát ani nevšimnou,” upozorňuje Jindřich Lenz odborník na životní pojištění.

Obecně by pojistka měla být nastavena tak, že v ní bude takových výluk co nejméně a budou snadno pochopitelné, abyste se nemuseli trefovat do diagnóz pro vyplacení peněz.

Délka pojištění

Častým způsobem, jak ušetřit na životním pojištění, bývá krátké trvání smlouvy. Riziko, že se vám něco stane, stoupá s věkem. Proto smlouva, která vás pojistí například do 40 let věku, bude znatelně levnější než ta, která vás pojistí do 50 let. Jenže správná pojistka by vás měla chránit po celou dobu produktivního věku. Nebo alespoň po dobu, kdy na vašich příjmech budou závislí další lidé. Tady se šetřit nevyplácí.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související