Zkuste slané jahody. Recept od Radka Pálky vás překvapí, ale při velkém vedru jistě krásně osvěží

16. červenec 2022

Největší audioportál na českém internetu

Recept na slaný jahodový salát od šéfkuchaře Radka Pálky (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

16.7. Šarm

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 01:02 Jak stráví dovolenou a léto zpěvák Jan Bendig
  • 05:02 Naše zdraví a protistresové potraviny
  • 10:01 Jak sportovat, aby bylo zdravé naše srdce
  • 15:29 Letní módní kabelky 
  • 18:30 Sluneční brýle jako nezbytný letní doplněk pro ženy i muže
  • 22:53 Recept na slaný jahodový salát od šéfkuchaře Radka Pálky

Asi málokdo si dovede představit letní mlsání bez jahod. O nich si dnes povídám s šéfkuchařem Radkem Pálkou.

Proč si připravit jahody na stůl?

Já rád pracuji se sezónními surovinami. Takže když je čas jahod, tak nebudu hledat hrušky. Když je velká úroda, tak děláme z jahod marmelády a zavařujeme je. Já ovšem doporučuji jíst je čerstvé.

Čtěte také

A v poslední době jsem si velmi oblíbil jahody v kombinaci na slano. Je to trošku překvapivé, ale ten recept je úžasný. Jahody se kombinují s rukolou, která je nahořklá, a k tomu kyselá chuť bílého vinného octa. A zároveň se ještě do dresinku přidává mák.

Je léto a všichni grilují bůček nebo krkovičku. Ale je dobré si dát jahody, protože ony kromě vitamínů C a K obsahují i kyselinu listovou, draslík, mangan a hořčík. Navíc jsou velmi nízkokalorické. A hodí se právě jako výborná kombinace k masu.

Ke kalorické bombě skvělý slaný jahodový salát

Začneme zálivkou, ta je poměrně jednoduchá. Budeme potřebovat 80 ml rostlinného oleje, 4 velké jahody, špetku soli, 2 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce bílého vinného octa a 1 polévková lžíce celého máku.

Čtěte také

Všechny suroviny, kromě máku, dejte do mixéru a rozmixujte. Není zapotřebí přidávat žádnou vodu, protože ji pustí jahody a je tam i vinný ocet. Vznikne krásně sladkokyselá zálivka. A teprve po rozmixování přidejte mák. Protože kuličky máku jsou krásně vidět a dělají i ozdobu.

Na samotný salát si připravte 1 balení rukoly (vanička vážící 125 g), 250 g jahod, půl červené cibule, 1 salátovou okurku, 60 g ořechů, já doporučuji pekanové ořechy, ale ty jsou jednak špatně k dostání a také poměrně drahé, takže můžete použít vlašské nebo lískové, dál 60 g sušených brusinek, 1 vaničku řeřichy a 200 g čerstvého kozího sýra.

Jahody nakrájíme na plátky nebo na čtvrtky, cibulku najemno, a smíchejte vše dohromady.

Čtěte také

Přidejte ořechy a brusinky, zalijte připraveným dresinkem a ideálně hned konzumujte. Protože jahody v kombinaci s octem začínají brzy vadnout a pouští vodu. To by nebylo úplně hezké.

Pokud byste si chtěli tento salát udělat třeba k večeři, tak si ho připravte, ale nezalévejte ho zálivkou. Zalijte ho vždy až těsně před tím, než ho budete jíst.

Kdo chce, tak si to ještě posype oním kozím sýrem.

A ještě mám jeden výborný tip z Itálie. Italové velmi rádi konzumují jahody s kvalitním balzamikovým octem. A to je tedy úžasná pochoutka.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Mohlo by vás zajímat