Máte jich tolik, že už nevíte co s nimi? Zkuste pikantní jahodové čatní s krůtími rolkami

Jahody jsou bezesporu nejoblíbenější ovoce v našich zahradách. Šťavnaté a sladké plody milují děti i dospělí a to hlavně pro jejich lahodnou chuť a aroma. Toto velmi žádané ovoce je trendem na celém světě a není tedy divu, že se jahod konzumuje několik milionů tun ročně.

Čatní je tradiční pochutina indické kuchyně, dochucující základní jídlo. Ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a jasnou barvou zdobí stůl.

Čatní je souhrnný název pro mnoho druhů hustých omáček, připravovaných z rozličných surovin jako ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet a dalšího množství přísad. Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou.

Udělejte si náš netradiční recept na pikantní jahodové čatní s krůtími rolkami.

Jahody jsou nejoblíbenější ovoce našich zahrad

Suroviny: 750 g jahod, 1 meruňkový kompot, 200 ml červeného octa, 100 g moučkového cukru, 1 lžička hořčičných semínek, 1 celou skořici, 4 hřebíčky, 4 krůtí řízky, 2 střední pórky, 1 menší cibuli, 2 lžíce másla, 100 ml drůbežího vývaru, sůl a pepř

Postup:
Jahody očistíme a omyjeme, nakrájíme je na nudličky.
Meruňky scedíme a rozkrájíme.
Dáme do kastrolku, přidáme ocet, nadrobno nakrájenou cibuli, hořčičná semínka, skořici a hřebíček.
Za občasného promíchání povaříme 30 minut, odstavíme a necháme vychladnout.
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme, poklademe podušeným pórkem a zavineme.
Rolky opečeme na másle dozlatova, podlijeme vývarem a dusíme doměkka.
Podáváme s opékanými brambory.
Čatní servírujeme zvlášť.

Jahody jsou nejoblíbenější ovoce našich zahrad
autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…

Jan Pokorný, projektový manažer ČRo

Jack London Tulák po hvězdách

Tulák po hvězdách

Koupit

Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.