Změna křestního jména, svatba na louce? Matrika to zařídí

16. únor 2018

Cestu na matriční úřady by si lidé měli najít v případě, když potřebují vydat rodný, oddací, nebo úmrtní list. Matrika vydává i doklady o registrovaném partnerství a přijímá žádosti v případě svateb.

Od ledna letošního roku se na pardubické radnici z důvodu rekonstrukce neoddává. Náhradní prostory nabízí sál Jana Kašpara v budově bývalé reálky na Komenského náměstí. Zarezervovat svatbu si můžete buď elektronicky, nebo přímo na oddělení matriky v kanceláři pro manželství. Rezervace svatebních termínů mimo radnici, zámek nebo Kunětickou horu je nutné domluvit osobně v kanceláři matriky.

Ženich musí ladit s nevěstou, ne s ubrousky na stole

Svatba v pardubických Tyršových sadech

Od sněhobílých svateb se v poslední době ustupuje, letí ivory. Je to vlastně teplejší bílá barva, která by se dala přirovnat ke světlé smetaně. Tato barva je velmi slušivá a ocení ji i fotografové. Obecně by se to s barvami na svatbě nemělo přehánět.

„V dnešní době hledají novomanželé i neokoukaná místa k uzavření sňatku. Může to být třeba u pramene řeky Labe, nebo louka mezi Chrudimí a Pardubicemi. V takovém případě, si musí lidé přímo na našem úřadě zjistit, jestli je vybrané místo v našem správním obvodu. Pokud přesahuje, třeba jen o 10 metrů do jiného, už se musí snoubenci obrátit na tu správnou matriku. Jen pro zajímavost, třeba svatba na louce přijde na 4 000 korun,“ usmívá se vedoucí oddělení matriky a evidence obyvatel Zdeňka Havlíčková. Správní poplatek u všech svateb je stejný, vychází na 1000 korun.

Vybíráme jméno pro dítě

Po svatbě často přichází i očekávání potomka a jedním z důležitých kroků, je vybrat křestní jméno. Kdo ctí rodinnou tradici, volí jména po rodičích a prarodičích. Kdo chce jít s dobou, vybírá třeba podle oblíbených filmových postav, nebo zpěváků.

„Než se rozhodnete, myslete hlavně na to, jestli je jméno, které se vám líbí, povoleno a lze ho užívat v České republice. Slouží k tomu speciální kniha Jak se bude vaše dítě jmenovat a obsahuje stovky jmen. Najdete v ní klasická, ale i ta nezvyklá, která získala kladný znalecký posudek a tím pádem se dostala do oběhu. Tato jména se potom můžou zapsat do rodného listu dítěte.“

rodiče, rodina, novorozenec

V dospělosti se lidé mohou kdykoliv rozhodnout pro jiné křestní jméno. Žadatelé musí vysvětlit, proč se tak rozhodli. „My to samozřejmě nezkoumáme moc do hloubky, je to osobní a pocitová záležitost těch lidí, takže většinou jim vyhovíme. Dále je vedeno správní řízení a potom se čeká na vydání rozhodnutí. Za službu se platí 1000 korun,“ upřesňuje matrikářka.

Nejoblíbenější jména u dětí v Pardubickém kraji za rok 2017

U chlapců jsou nejčastější jména Jakub, Jan a Tomáš, u dívek potom Eliška, Anna a Ema.

autor: Věra Říhová
Spustit audio