Změňte vaši stravu. Víme, jak se projíst k vitalitě
Strava ovlivňuje náš život. Je základem dobrého zdraví. Pokud vám chybí energie a cítíte se unavení, je docela možné, že je za tím špatné jídlo. Hippokrates řekl: „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem."
Tímto heslem se řídí výživová poradkyně Marie Hubená. V rozhlasové Radioporadně vysvětlila, jak získat z jídla životní elán.
„Největším zlem je bílá mouka. Naopak doporučuji zelenou vitální stravu," radí Marie Hubená, která do studia přinesla s sebou i několik receptů. Obecně platí, že bychom měli jíst 5x denně a mezi jednotlivými chody by měla být pauza, aby si naše orgány odpočaly. Celodenní uzobávání je totiž příliš zatěžuje.
Snídaně
Den začneme sklenicí vlažné vody s citronem, která nám propláchne vnitřnosti. Potom si připravíme cereální kaši. Jemné ovesné vločky s klíčky zalijeme vlažnou vodou, přidáme nakrájené jablko a pár rozinek. Místo vody můžeme použít kukuřičný nebo rýžový nápoj. Ještě zdravější je jáhlová kaše. Jáhly vypereme rukama několikrát ve studené vodě a deset minut je vaříme ve vodě v poměru 1:2 až 1:4. Dochutíme špetkou soli nebo mořskou řasou. Přidáme nakrájené ovoce a rozinky. Kaši necháme ještě deset minut dojít. Pozor! Pro jednu osobu stačí hrst jahel, jejich objem hodně nabyde. Kdo nemá chuť na sladké, může si kaši připravit se zeleninou. Například je dobrá s cibulí a s čerstvou pažitkou. Navrch můžeme nasypat opražená semínka na suché pánvi třeba slunečnicová nebo sezamová.
Svačina
Ovoce bychom měli jíst jednou denně a dopoledne. Svačina je proto ideální. Kdo má raději zeleninu, může si dát lehký salát a kousek celozrnného pečiva.
Káva
pokud si neumíme odpustit šálek kávy, měli bychom ho pít jako labužníci. Šálek by měl být totiž jenom jeden. Nezapomeňte kávu zapít potom vodou.
Oběd
Podle Marie Hubené i svíčková může být zdravá. Při přípravě použijeme hodně zeleniny a maso, které tzv. běhalo po dvoře. Tedy je z malého chovu. Kdo se masa rád vzdá, může zkusit marinované tofu. Místo klasického knedlíku si uvaříme kroupové špalíčky. Nezahušťujeme moukou.
Ne ale každý má možnost si oběd připravit dopředu. Pokud si v poledne vybíráte z menu v restauraci, držte se několika pravidel. Vhodné je jídlo, kde je tepelně upravená nebo syrová zelenina. Pokud je k tomu ještě částečně kvašená, je plná minerálů. Jídlo by mělo obsahovat i nějakou bílkovinu, nejlépe rostlinného původu. Maso zatíží náš organismus na tři dny. V našem jídelníčku by se mělo objevit maximálně třikrát týdně. Naopak se snažíme vyhnout všemu, v čem je bílá vymílaná mouka a cukry, chemická ochucovadla a glutamáty.
Svačina
Vhodný je lehký salát. V případě, že máte v plánu pohyb a sport, je dobré doplnit svačinu bílkovinou.
Večeře
Opět sáhneme po zelenině a bílkovinách. Nachystáme si jáhly nebo naturální rýži. Proč ne bílou? Protože po té se tloustne. Na večeři si nedáváme ani pečivo nebo těstoviny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.