Zmizí Zvláštní školy?

20. leden 2003

Ministerstvo školství chce, aby zmizely Zvláštní školy. Ministerstvu se nelíbí hlavně jejich název, který údajně může děti znevýhodňovat při cestě za dalším vzděláním. Ředitelka Pardubické Zvláštní školy Artura Krause Iva Hertlová se změnou názvu souhlasí, i když problém nevidí v diskriminaci dalšího vzdělávání...

"Postavení Zvláštních škol v současném systému je spíše společenské omezení pro rodiče i děti a nejedná se podle mého názoru o znevýhodnění z hlediska dalšího vzdělávací cesty, protože děti které absolvují Zvláštní školu se samozřejmě můžou přihlásit do jakékoliv střední školy. Samozřejmě, že s touto snahou souhlasíme a podle této aktivity všechny děti, které plní povinnou školní docházku, by měly docházet do Základní školy. Základní školy by se potom lišily pouze vzdělávacími programy."

Ve škole
autor: KOC
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.