Zvyky a pranostiky 01.11.2009

1. listopad 2009

Nostalgický listopad je charakteristický - svátkem všech svatých, dušičkami či halloween. Významným listopadovým svátkem je také svatý Martin. Toho dne se vyplácela celoroční mzda pasákům rohatého dobytka, proto v hospodě slavili bejkovu svatbu, podepisovali se smlouvy na další rok. Odměnou je martinská husa i martinské rohlíky. Zimní prací byl také výmlat obilí.

Nezapomeňte 11. listopadu ochutnat tu nejlepší martinskou husu. Předpis není obtížný. Posolit, pokmínovat, do útrob jablka a zvolna péct tak dvě tři hodinky. Dobré knedlíky a vařené kyselé zelí. Na svačinu pak nesmí chybět martinské rohlíčky. Rohlíčky od slova rohy, rohy bejkovy - na bejkovu svatbu. I na ně uslyšíte recept. Po dobrém jídle a tanci opět k práci. Začíná výmlat obilí. Paní Skopová ukáže práci s cepem. Praštit se do hlavy či do svého souseda není těžké. Trefit se do kupičky obilí chce správný grif.

autor: DAV
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.