Album týdne + rozhovor: Dan Bárta - Animage

5. červen 2008

Jedno z nejočekávanějších alb tohoto jara, možná celého roku - to je třetí řadovka Dana Bárty - Animage. Už jsme toho o něm hodně napovídali - ale neřekli jsme to nejpodstatnější, jaké vlastně je.

Hudebně určitě pestřejší než dvě předchozí dílka Illustratosphere a Entropicture, Kromě jazzu se Bárta a jeho soubor pustili do latiny, snad poprvé zkouší blues, mihne se tu i funky. Aranže jsou pestřejší, velký prostor v několika skladbách dostanou dechy. O instrumentálních výkonech a Bártově pěveckém mistrovství snad nemá cenu mluvit. V několika momentech mi dokonce na mysl přišel Bártův velký vzor Bobby McFerrin, lepší pochvalu Dan slyšet ani nemůže.

Zatímco v minulosti byl Bárta věrný češtině, tentokráte je polovina písní v angličtině, což rozhodně není na škodu. Tím se dostáváme na drobné výtky - Bártovy texty nikdy nebyly jednoduché říkanky, spíš shluk slov, které se jen vzácně protly rýmem. O nějakém významu a smysluplnosti bychom ale mohli pochybovat. Řekl bych, že jim dokonale rozumí jen jejich autor. Bártovi je prvoplánovost cizí, o nějakých ústupcích směrem k posluchači nemůže být ani řeč. Nové album Animage se zdá poměrně odtažitým, na refrény rovnou zapomeňte, chytlavých okamžiků na první signální je jen pár. Ano, Animage není bez chyb, ale jen to dokazuje, že i mistr je taky jen člověk.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.