Auta, kola, stříkačky i plavky. Sodomkovo Vysoké Mýto vrací do historie

31. srpen 2021

Taky letos vzal tradiční červnový termín za své. Přesto se ani rok 2021 neobejde bez oblíbené akce milovníků starých časů. Hostit ji bude vysokomýtské náměstí Přemysla Otakara II., a to v sobotu 4. září od 9 do 13 hodin.

„Zkrácená podoba ale rozhodně nic neubírá na atraktivitě. Návštěvníci znovu uvidí celou řadu zajímavých věcí. Podle předpovědi to vypadá, že by mělo být zase pěkně, tak jako každý rok. Letos máme 15. ročník. Tradici držíme od roku 2007,“ podotýká ředitel Regionálního muzea ve Vysokém mýtě Jiří Junek. Organizátoři festival spojili s Městskými slavnostmi.

Blyštivé Aerovky

Sodomkovo Vysoké Mýto rámuje 26. setkání Společnosti přátel Carrosserie Sodomka. Sjedou se majitelé s historickými automobily majícími tuto karoserii. Velkou parádu by měla obstarat venkovní výstava aut značky Aero. Představí se prakticky všechny typy, které vysočanská automobilka vyráběla. Letos uplynulo 85 let od uvedení nejslavnějšího modelu Aero 50 na tehdejší československý trh.

Místní dobrovolní hasiči oslaví 150 let. „Vysokomýtský sbor patří mezi nejstarší v republice. Měl být dokonce založený už v roce 1866, ale kvůli válečným událostem k tomu nemohlo dojít. Pokřtíme almanach a znovu zapálíme nějaký vyrobený domeček, aby bylo co hasit dobovými stříkačkami,“ usmívá se Junek.

Plno oslav

I příznivci historických bicyklů si vychutnají svoje. Připravená bude soutěž elegance anebo závody. Spolek českých kolařů cestovatelů si navíc nechal ušít repliku spolkového praporu z roku 1895, který se v původní podobě dochoval v muzejních sbírkách.

Díky Jiřímu Junkovi je Vysoké Mýto známo všem milovníkům starých automobilů

„Pokřtíme taky osmý díl knihy z edice Sodomka. Věnuje se ostatní výrobě mimo karoserie jako byly třeba dětské hračky v podobě šlapacích autíček, přívěsy za autobusy, obytné přívěsy za osobní automobily. Poslední díl zaměřený na leteckou výrobu by měl vyjít příští rok. Pak už nás bude čekat rozsáhlá shrnující monografie o této firmě,“ dodává Jiří Junek.

Perličkou Sodomkova Vysokého Mýta bývá módní přehlídka. Letos nabídne dokonce historické plavky od 90. let 19. století, kdy shodou okolností začínal automobilismus.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související