Autobusový terminál v Pardubicích musí stát do léta. Hlavní část prací je hotová

5. prosinec 2022 09:15

Už od léta bude cestování veřejnou dopravu v Pardubicích jednodušší.  Hlavní nádraží pro vlaky, městskou dopravu i linkové autobusy totiž bude více méně na jednom místě. A právě stavba nového autobusového nádraží - takzvaného terminálu B - má být hotová příští rok v červnu. Reportér Josef Ženatý se byl na stavbě podívat teď těsně před začátkem zimy.

„Dostali jsme se do fáze dokončovacích prací. Hlavní komunikace obruby, podkladní vrstvy a částečně i obrusné vrstvy asfaltových vozovek jsou položeny. Probíhají práce na podhledu vlastního terminálu,“ říká Libor Matoušek, který za pardubický magistrát stavbu dozoruje.

Nádraží s klidovou zónou

Nové autobusové nádraží vzniká hned vedle hlavního vlakového nádraží a navazuje na už hotový terminál A, který využívají městské spoje. Prostor nového terminálu je rozdělený na dvě zhruba stejně velké části. „Plocha je velká, nicméně je doplněna doplňkovými stavbami jako stojan na kola, vodní prvek, lavičky a zelené plochy trávy.“ V části směrem k hypermarketu tak bude klidová zóna.

Práce na stavbě autobusového nádraží v Pardubicích

Práce pokračují i teď v zimě. Zatím výrazně nemrzne, takže je možné dělat alespoň terénní úpravy. Hotovo musí být v létě příštího roku. „Pro nás je závazný termín červen 2023, kdy musí být hotovo, a to z důvodu čerpání dotačních finančních prostředků,“ říká náměstek primátora pro dopravu Jan Hrabal (ANO).

Celkem bude terminál stát víc než 100 milionů korun a naprostou většinu by měly pokrýt právě dotace. Inflace cenu podle Libora Matouška nezvýší. Takzvané vícepráce ale ano. „Nacházíme se na území, kde procházely stavební dějiny zejména železničního uzlu, takže jsme v zemi nacházeli různé objekty, horkovody, podzemní nádrže, ke kterým se nikdo nehlásil, a bylo je potřeba zlikvidovat. A zejména tam jsou vícepráce.“

Terminál B budou využívat meziměstské autobusy – současné autobusové nádraží vedle pivovaru totiž patří developerské firmě, která chce plochu zastavět. Na nový terminál B bude ústit i lávka spojující vlakové nádraží a sídliště Dukla. Tu ale staví Správa železnic a hotová bude o několik měsíců později.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související