Až ochutnáte špagety s masovými kuličkami v rajské omáčce, nebudete chtít jíst jinak upravené

Špagety patří mezi nejoblíbenější jídla nejen u nás, ale prakticky na celém světě. I proto, že jdou připravovat na mnoho způsobů. Dnes vám doporučíme a ukážeme variantu s pečenými masovými koulemi v rajčatové omáčce, která bude jistě chutnat celé rodině.

Špagety s masovými kuličkami v rajské omáčce

Italské těstoviny tenkého a podlouhlého tvaru, typicky zhruba 2 mm tlusté a 30 cm dlouhé v syrovém stavu - to jsou špagety - italské národní jídlo.

Jsou běžně k dostání v prodejnách potravin, kde se prodávají v baleních o váze přibližně 500 g. Připravují se vařením v osolené vodě, doba varu se pohybuje od 5 až 10 minut v závislosti na druhu.

Suroviny:
450g mletého vepřového nebo drůbežího masa, 50g strouhaného parmazánu, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky, mořská sůl a čerstvě mletý pepř
3 lžíce olivového oleje, 1 malá cibule, 180ml rajčatového pyré,
2x 400g plechovka krájených rajčat, 120ml hovězího vývaru, 2 snítky bazalky, 2 lžíce červeného vína
400g špaget, strouhaný parmazán

Postup:
Maso, parmazán, stroužek česneku, vejce, petrželku, sůl a pepř spolu prohněťeme. Vytvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu a přetažené fólií je dáme na chvíli do chladničky.
V kastrole rozehřejeme lžíci olivového oleje a osmahneme na něm cibuli a zbylé stroužky česneku, Přidáme rajčatové pyré, rajčata, vývar, bazalku a víno. Povaříme asi 35 minut do zhoustnutí. Vyjmeme bazalku, osolíme, opepříme. Těstoviny uvaříme ve větším množství osolené vody na skus. Scedíme.
Zbylý olej rozehřejeme na pánvi a po částech na něm ze všech stran osmahneme masové kuličky. Necháme okapat přebytečný tuk a podáváme s těstovinami a omáčkou. Podle chuti posypeme parmazánem.

Čím jsou špagety tak výjimečné? Možná to je tím, že si je každý zamiluje už jako dítě. Na rozdíl od jiných těstovin je se špagetami zábava. Dají se natáčet na vidličku a největší legrace je špagetu vcucnout do úst, až omáčka stříká všude kolem.

Špagety s masovými kuličkami v rajské omáčce

Špagety jsou prostě synonymem italské kuchyně a mají tolik podob, že byste je mohli jíst každý den a stejně se jimi nepřejíte. K dlouhým těstovinám se hodí jednoduché omáčky. Tak je i vy zkuste s masovými kuličkami.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.