Až uvidíte tygra, dívejte se mu do očí a pak pomalu zmizte

2. květen 2018

Možná právě takovou radu uslyšíte od nepálského průvodce v národním parku. Pokud je vaším snem vidět tygra, nosorožce nebo slona ve volné přírodě, zavítejte do Nepálu, do národní parku Čitvan. Je to nejstarší tamní národní park, který je na světovém seznamu organizace UNESCO.

Cestovatel David Hainall cestuje proto, aby našel odpovědi na své klukovské otázky. A protože vystudoval biologii, zajímají ho hlavně zvířata. „Jednou z těch otázek bylo třeba to, jak vypadá tygr ve volné přírodě. A viděl jsem ho právě v Nepálu, v národním parku.

Bez rad průvodce se v národním parku neobejdete

Průvodci vám doporučí vybírat méně nápadné barvy oblečení, spíše tmavší. A kvalitní repelent. Když si vyslechnete rady ohledně chování ke zvířatům, nevíte, jestli se máte smát nebo se otočit a jet zpátky domů.

Zkušenosti průvodců v nepálském národním parku Čitvan

  • Až uvidíte tygra, dejte pozor, to je šelma, se kterou je potřeba udržet neustále oční kontakt a pomalu vyklízet pole.
  • Až uvidíte medvěda, zdvihněte ruce a začněte řvát.
  • Až uvidíte nosorožce, stůjte na místě, ani se nehněte. Nosorožec běží velmi rychle, kolem čtyřiceti kilometrů v hodině, ale neumí se v té rychlosti zatočit, takže čekejte do poslední chvíle a pak uhněte.
Koupání slonů na Srí Lance

Dobře vybavená lékárnička je základ

V asijských zemích je potřeba důkladně dodržovat základní hygienické návyky. Nezapomeňte na desinfekční gel na ruce, přípravek na desinfekci vody a kvalitní léky na průjem.

Pokud letíte daleko, je důležité domluvit se se svým lékařem. Ten většinou doporučí lék, který na krátkou dobu sníží krevní srážlivost, tak aby se lidé vyhnuli krevním sraženinám a dalším komplikacím.

Barma je chudá země s velkým duchem

Cestovatel David Hainall doporučuje návštěvu Barmy v jihovýchodní Asii. Barma je zemí, kde se cítí velmi dobře mezi tamními lidmi. „Barmánci jsou nesmírně duchovně založení. Jsou to většinou budhisté, mají spoustu chrámů, je to jedna z mála zemí na světě, kde víra není výmysl, je opravdová,“ říká cestovatel.

Myanmar – Mnich v chrámu v Baganu

Srí Lanka – bývalá britská kolonie

Další zemi, kterou cestovatel David Hainall doporučuje k návštěvě ne Srí Lanka. Je to turisticky nesmírně přívětivá země. Je to totiž bývalá britská kolonie, proto domorodci umí dobře anglicky. Turisté tam jezdí už hodně dlouho, takže je tam pro ně připraveno kvalitní zázemí.

Cestovatel David Hainall popisuje své zážitky se slony: „Mě překvapil sloní sirotčinec, který se tam rozrostl do obří zoologické zahrady, kde chovají jen slony. Jednou denně je tam vodí koupat do řeky, což je hezký zážitek. Jsou to sloni indičtí, ale je to poddruh, který žije právě na Srí lance.“

Proč mají lidé na Srí Lance červené rty

Obyvatelé Srí Lanky často žvýkají betel. Je to droga, jejímž základem je list pepřovníku betelového, který se potírá vápnem, do toho se vkládá malý kousíček plodu palmy, posypává se to tabákem nebo nějaký kořením, a nakonec zabalí do psaníčka a žvýká. Látky obsažené v této droze hubí střevní parazity a mají mírné povzbuzující účinky. Lidé ale hodně sliní, plivou a sliny i ústa to pak barví do ruda.

Spustit audio