Banán, sýry a další potraviny, po kterých bolí hlava

26. říjen 2017
Bolest hlavy (ilustrační foto)

Lidé, kteří mívají migrény, by si měli dát pozor na to, co jedí. Především takzvaná éčka můžou spustit bolest hlavy. A nejen ta. Také další látky běžně obsažené i ve zdravém jídle, třeba ovoci.

0:00
/
0:00

Hlava nás někdy bolí třeba druhý den poté, co jsme pili alkohol. „Za to může často dehydratace, protože alkohol odvádí z těla vodu. Podobné je to třeba s kávou nebo s černým čajem,“ říká specialitka na výživu Hana Střítecká. Podle ní ale často nestačí dávat si pozor na to, co pijeme. Měli bychom sledovat také to, co jíme.

„Bolest hlavy můžou odstartovat především aditiva, tedy takzvaná éčka. Z těch třeba dusitany, glutamáty a umělá sladidla - aspartam,“ vyjmenovává Hana Střítecká a doplňuje: „Citlivější jedince ale může začít bolet hlava i třeba poté, co sní maso, zralé ovoce nebo vyzrálé sýry. Problémem tentokrát není žádná chemie, ale látka, kterou tyto potraviny přirozeně obsahují. Jde o biogenní aminy, tedy tyramin. Ty také mohou být spouštěči bolestí hlavy.“

Jídlo, po kterém může hlava bolet:

  • ZRALÉ OVOCE: nejčastěji banány nebo třeba velmi zralé avokádo.  Čím zralejší, tím obsahují více biogenních aminů, tedy tyraminu.

  • SÝRY: především ty vyzrálé,  které také obsahují tyramin.

  • ĆOKOLÁDA:  kakao také obsahuje tyramin.  A čím je čokoláda takzvaně zdravější, tedy má vyšší obsah kakaa, tím více má také tyraminu.

    Kvalitní čokoláda může být sladká, mléčná i bílá

    Čokoládové pralinky

    Říká se, že je to antidepresivum nebo afrodiziakum. Uklidňující účinky čokolády potvrzují i lékařské výzkumy, jde-li o čokoládu s vysokým obsahem kakaových bobů. Ty v dávných dobách sloužily i k tajemným rituálům.

  • SUŠENÉ OVOCE: často obsahuje další spouštěč bolesti hlavy, siřičitany, tedy oxid siřičitý, sledujte etikety!

  • VÍNO: kromě alkoholu obsahuje také siřičitany. Především červené víno obsahuje další problematickou látku, po které bolí hlava, třísloviny, tedy taniny.

  • OCET: některé octy obsahují také oxid siřičitý, bolet hlava vás tak může třeba po zdravém salátu, pokud je zálivka právě z octu se siřičitany.

  • UZENINY:  Maso obecně také obsahuje biogenní aminy, uzeniny pak navíc dusitany, a to dokonce i velmi kvalitní šunky. Méně kvalitní uzeniny pak ještě navíc dochucovadlo, tedy glutamát. Právě ten způsobuje řadu problémů. Může se to týkat i méně citlivých jedinců. Kromě bolesti hlavy se můžou projevit třeba trávicí potíže.

  • INSTANTNÍ JÍDLA:  polévky z pytlíku, instantní nudle apod. obsahují řadu éček, především však právě nejproblematičtější spouštěč migrén – glutamát. Ten najdete i v řadě kořenících směsí.

  • ŽVÝKAČKY, LIMONÁDY: a vše, kde se místo cukru přidává umělé sladidlo a další spouštěč bolestí hlavy – aspartam.

salám