Banku vedle Zelené brány postavil Gočár. Byl to průlom

4. duben 2019

Moderní architektura vedle historické stavby tradičně budí rozruch. I legendární Josef Gočár musel v Pardubicích trochu zabojovat. Jeho Anglobanka ale od té doby slouží původnímu účelu dodnes.  

Vznikla v období intenzivní stavební činnosti, která formovala střed města v takovém dialogu historických a soudobých stavebních stylů. Šlo o dvacátá léta dvacátého století. „Její vznik provázely spory. Řešila se blízkost Zelené brány jako vstupní památky do historického centra. Gočárův projekt provázely rozsáhlé diskuze. Město do té doby žádnými jasně danými pravidly nevyřešilo, jak může nová zástavba vypadat,“ říká kurátorka chystané výstavy Vanda Skálová.

Nové info z bankovního zdroje

Na přípravě expozice o Anglobance v Domě U Jonáše Východočeská galerie v Pardubicích spolupracuje s Národním technickým muzeem, Východočeským muzeem v Pardubicích a Státním okresním archivem v Pardubicích. Zajímavé materiály zpřístupní taky archivní fond České národní banky. „Jsou v něm třeba zápisy z bankovních rad. Z nich se můžeme dozvědět, jak se vyvíjela situace kolem novostavby. Můžeme najít část plánové dokumentace, dobové fotografie.“

Východočeská galerie v mlýnech zvládne i 10 metrů vysoká díla

Východočeská galerie bude v pardubických Automatických mlýnech

Z části pardubických Automatických mlýnů bude do konce roku 2021 nová Východočeská galerie. Objekt koupilo hejtmanství od stávajícího majitele před rokem, budoucí podobu navrhnul architekt Petr Všetečka ve spolupráci s architektem Josefem Pleskotem.

Výstavu doplní komentované prohlídky v úterý 21. května a ve středu 5. června. Jinak se otevírá v pondělí 8. dubna podobně jako další výstava Proměna mlýnů. Ta zachytí podobu Winternitzových mlýnů na konci roku 2021. „Galerie bude součástí celého území moderní čtvrti. Do prostředí bývalých továren přichází kulturní instituce. Přestěhují se tam všechny naše sbírky,“ podotýká k aktuálním plánům ředitelka galerie Hana Řeháková.

Východočeská galerie v Pardubicích nedávno otevřela stálou expozici věnovanou Karlu Malichovi, který letos oslaví 95. narozeniny. Výstava nazvaná Pozoruji oblohu odkazuje na jeho významné dílo a zároveň představuje etapy vývoje české krajinomalby. Na zámku taky až do půlky června pokračuje výstava Voňavost žluté růže zaměřená na význam květin v umění.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související