Bazalka není pouhé koření, ale také lék. Při kombinaci s česnekem neuděláme chybu, jsou to kamarádi

20. srpen 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:52 Jak se těší herečka Libuše Švormová na galavečer Šarmantní osobnosti?
  • 04:47 Proč dávat dětem probiotika a co dělat s dětským kašlem?
  • 09:09 Kde všude můžeme v kuchyni využít bazalku
  • 13:07 Módní trendy a nadcházející podzim
  • 17:10 Pozvánka na výstavu Rafinovaná krása vějířů
  • 22:06 Domácí recepty od kosmetičky Vlasty Libotovské

Hostem magazínu Šarm je opět výživová poradkyně Jaroslava Pavlíčková z Fakultní nemocnice Hradec Králové. To znamená, že řeč je o zdraví a dobrém jídle. Dnes konkrétně o velmi lákové bylince, kterou bychom měli všichni občas zařadit do svého jídelníčku. Je to bazalka.

Bazalka je oblíbenou bylinkou, kterou si pěstujeme téměř celý rok. V létě venku na zahrádce a v zimě uvnitř v květináči za oknem. Bazalka má velmi výraznou a podmanivou chuť a velice se kamarádí s česnekem. Při kombinaci česnek a bazalka neuděláme nikdy chybu.

Bazalka se ve středomořské kuchyni používá do všeho. Ať to jsou pizzy, těstoviny, grilovaná masa, zelenina i luštěniny.
Jaroslava Pavlíčková, výživová poradkyně

Má velké léčivé účinky na organismus a říká se o bazalce, že to není pouhé koření, ale i lék. Používá se také ve farmaceutickém průmyslu.

Co je na bazalce tak zázračné?

Ona má poměrně dobré účinky na stimulaci žluče a při trávení. To znamená, že její silice podporují tvorbu žluče a pomáhá nám jídla lépe trávit.

Čtěte také

Podporuje funkci žaludku, má desinfekční účinky například při zánětu dásní v ústech. Tedy jsou dobré výplachy úst nebo kloktat bazalku.

A také stimuluje tvorbu mateřského mléka. Tedy pokud kojící maminky budou popíjet odvar z bazalky, samozřejmě v rozumném množství, tak si podpoří tvorbu mateřského mléka.

Bazalka má také antiseptické účinky, takže pokud nás bodne včela nebo kousne nějaký hmyz, tak si místo můžeme potřít lístkem bazalky. Nebo působí i jako přírodní repelent. Když si rozmačkáme lístky bazalky a potřeme se jimi, tak na nás tolik nepůjdou komáři.

Můžeme také bazalku sušit nebo si ji zmrazit?

Čtěte také

Samozřejmě. Při tom sušení musíme dávat pozor, abychom si nezničili přírodní esence a silice, které obsahuje. A používá se bazalka zejména ve středomořské kuchyni, prakticky do všeho. Ať to jsou pizzy, těstoviny, grilovaná masa, zelenina, luštěniny, všude se dá bazalka použít při správném technologickém tepelném zpracování.

Nebo ji můžeme použít i čerstvou do zeleninových salátů. Můžeme ji přidávat i do majonéz nebo dresingů. V kuchyni má opravdu velmi široké uplatnění.

Jaroslava Pavlíčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.