Betlém bez jesliček? I ten ukazují v Ústí nad Orlicí

11. prosinec 2018

Stromek, dárky, možná i kapr a pohádky v televizi. Klasické Vánoce známe velmi dobře. Patří k nim taky betlémy. Pár dní před letošními svátky otevírá orlickoústecké muzeum jejich novou expozici.

„Tvorba betlémů má na Orlickoústecku dál živou tradici. Dodnes nezanikla. Roli hraje i pravidelné stavění vánočních betlémů a obchůzky po jednotlivých domácnostech betlémářů. Betlémy se běžně staví jako vánoční, pak se přestaví na tříkrálové, ale v Ústí existují i hromniční a postní betlémy. Třeba v tom velikonočním už logicky nejsou jesličky,“ říká ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí Radim Urbánek.

Expozice ústeckých betlémů přivítá první návštěvníky ve čtvrtek 13. prosince v 17 hodin. „Během výstavy chystáme ukázku práce betlémáře v praxi, další betlémář bude provázet komentovanou prohlídkou. Lákadlem může být třeba největší betlém, který má délku skoro 6 metrů.“ Atraktivní taky je mechanický papírový malovaný betlém.

Půvab dřevěné hračky

K Orlickoústecku se vztahuje i výroba dřevěných hraček. A o ní bude souběžná výstava. „Přímo v Ústí sídlila firma, která po roce 1990 obnovila činnost, ale dnes už kvůli tlaku trhu nefunguje. Vyráběla taky hračky pohyblivé.“

Malovaný mechanický betlém

Podle Urbánka na výstavě nechybí ani specifické jedlinské hračky. „Vztahují se k Jedlině u Klášterce nad Orlicí. V roce 1919 tam přišel jako jediný učitel Antonín Kavka. Viděl, jak se celé rodiny dřou při drobné výrobě, kterou nemají vůbec zaplacenou. Od místních řemeslníků si nechal vyrábět polotovary, děti je dokončovaly malováním. Předměty se prodávaly.“

Díky tomu vznikl takzvaný školní fond. „Děti, které doma chodily bosé, měly ve škole své bačkory. Platily se jim učebnice, polévka. Cestovní fond umožňoval delší cesty. Dokonce jedlinské hračky svého času získaly stříbrnou medaili na světové výstavě v Paříži,“ doplňuje Radim Urbánek.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související