Bez boje se u nás nevyhrává, tvrdí ředitel Hamzovy léčebny

16. listopad 2021

Když tělo zlobí a nefunguje,  je potřeba k léčbě přidat bojovného ducha. „My dokážeme léčit tělo, známe moderní postupy, ale toho ducha, a tu vůli musí přidat pacient. Jedině tak léčba zafunguje,“ řekl ve vysílání Radioporadny ředitel Hamzovy léčebny Luže Košumberk MUDr. Václav Volejník.

V Hamzově léčebně se momentálně léčí s pohybovým ústrojím přibližně 500 pacientů, z toho 77 dětí. S vývojem společnosti se mění i diagnózy. „Dříve se u nás hodně léčila Perthesova choroba, jejíž výskyt je sice početně stejný, ale dnes se léčí operačně, mnohem méně konzervativní léčbou. Je to nemoc hlavice kosti kyčelní. Kolem šestého roku věku převážně u chlapců vývoj hlavice nepokračuje tak, jak by měl. Velmi úspěšnou metodou bylo znehybnění dítěte, což bylo kruté, navíc jsme museli zajistit, aby se odlehčila váha, aby dítě skutečně na tu nohu nestoupalo. Ale výsledky byly velmi dobré,“ vzpomíná MUDr. Volejník a dodává, že dnes se v léčebně léčí děti s Perthesovou chorobou ojediněle.

Dětská mozková obrna přetrvává

Dětí s dětskou mozkovou obrnou ale bohužel neubývá. Jedná se o porušení mozku v době narození, což se dá často jen upravit, ne vyléčit, ale i tak mají podle ředitele Hamzovy léčebny tito pacienti velmi dobrou perspektivu kvalitního života.

„Základem naší léčby jsou špičkoví fyzioterapeuti, spíše tedy fyzioterapeutky, které mají pro svou práci obrovský cit. Pomáhají nám i zvířata. Například využíváme pohybu koňského hřbetu ve třech úrovních. Dítě si tak vycvičí pevnost páteře a všechny svaly. Je to vhodné i pro dospělé, například po cévních příhodách nebo po poraněních míchy,“ vysvětluje ředitel.

Prim dnes hrají endoprotézy

Velkou část pacientů v Hamzově léčebně tvoří poúrazové a pooperační stavy. „Přibývá poruch kloubů, protože se nehýbeme, přibýváme na váze, klouby tím pádem přestávají sloužit, a tak je vyměňujeme za umělé. Endoprotéza je na kyčel, koleno, rameno, loketní kloub, je to úžasná technologie. 

U těchto diagnóz se částečně překrýváme s lázněmi. K nám většinou chodí pacienti, kteří mají těžší průběhy a vyžadují delší léčbu, alespoň pět týdnů,“ upřesňuje ředitel Hamzovy léčebny Luže Košumberk Václav Volejník.

Spustit audio

Související