Hamzova léčebna zkouší novou terapii, pacienty ponoří do rybníku

23. leden 2018 10:50

Šplouchání vody, svítící řasy a kapr. V Hamzově léčebně se pacienti budou koupat v rybníku. Není tedy skutečný - pro novou formu terapie mají v Luži na Chrudimsku místnost, ve které se člověk cítí, jako by se ponořil pod hladinu.

Novinka je určená hlavně pro dětské pacienty a mladé lidi do osmnácti let. „Všichni pacienti si odtud musí odnést pozitivní zážitek, nějakou myšlenku, dovednost, kterou s nimi budeme trénovat. Třeba s tamburínou šumění vody cvičíme sluch, jemnou motoriku, práci horních končetin, ergoterapii,“ vysvětluje vedoucí rehabilitace Petra Teplá.

Hamzova léčebna začíná nabízet novou formu terapie - snoezelen

Cíl je zaměstnat smysly a na chvíli přeprogramovat vnímání. A to všechno díky vodě. „Děti, které mají motorický handicap, mají i v ústech handicap, tedy omezené polykání, sníženou chuť k jídlu nebo jinak ovlivněnou. A my se ji snažíme nějakým způsobem aktivovat, normalizovat, u dětí vyvolat nějaký pocit a k tomu využíváme další téma vody v tom, že mu můžeme dát kapičku vody na jazyk, aby ji ochutnalo. Ta voda může být sladká, slaná, kyselá, studená nebo teplá,“ vysvětluje Petra Teplá.

Klíč je získat hlavu

Forma terapie nazvaná snoezelen vznikla v Holandsku v sedmdesátých letech. U nás pořád patří mezi nové metody. Klíč je získat si hlavu, která tělo ovládá.

„Tato metoda byla určena pro pacienty, kteří mají handicap nejen motorický, ale třeba i kombinovaná postižení s cílem dotáhnout je někam dál. Propojíme pohyb s tím, že se aktivují centra v našem mozku. Musíme chtít, být k tomu motivovaní, ale zároveň musíme mít pocit toho, že se nám to daří,“ vysvětluje primářka dětského oddělení Hamzovy léčebny Lenka Šuglová.

V léčebně se vystřídá každý rok asi 700 dětských pacientů.

Spustit audio