Bez servisu lyže jezdí jen na 30 procent

27. říjen 2017

Češi pro letošní zimu volí zářivé oblečení a to platí i na svazích. Pro pohodlnou a bezpečnou jízdu bychom měli udělat maximum. Kromě nákupu nového vybavení mysleme i na servis.

U sjezdových lyží se v poslední době hodně zahýbalo s tvarem a délkou, u běžek můžeme počítat s jinými materiály skluznice. Čím dál častěji se můžeme setkat i s tak zvanými tuleními pásy. „Představte si materiál, který vypadá trochu jako koberec a je vlepený do prostoru pod vázáním. Označení pro stoupací pásy není náhodné, už dříve se totiž vyráběli z tulení kůže,“ vysvětluje odborník na sportovní vybavení Jan Draštík.

Začínáme na sjezdovce

Pokud se na svah chystáte poprvé, vybírejte raději se zkušenými profesionály. Pro začátek zvolte ne úplně tvrdý model, ale raději měkčí turistický. Poznáte ho jednoduše, když celou lyži snadno ohnete do tvaru luku.

Délka sjezdových lyží by měla sahat do úrovně očí, pro odvážnější i o kousek výš. Boty kupujte podle velikosti vaší nohy, žádná vůle navíc není nutná, výrobce s ní už počítá. Takzvané přaskáče by měly být pohodlné, proto jim při koupi věnujte dostatek času. Nezapomeňte na hole, které pomáhají u jízdy držet rovnováhu. Při výběru délky dbejte na to, aby váš loket v uchopení ve stoje, měl pravý úhel. Pro vaši bezpečnost dokupte přilbu a bederní pás na ochranu páteře.

V servisu na lyže vám přeměří i kosti

„U nových lyží je nutné voskem naimpregnovat skluznici, aby se do ní nedostala nečistota. K servisu patří seřízení vázání na konkrétní botu, kterou si zákazník přinese, nebo přímo koupí na prodejně. K našim službám také patří měření šířky holenní kosti. Tibii, jak se jí latinsky říká, najdete v horní části těsně pod kolenem. Čím je širší, tím je kost pevnější, to vám potvrdí nejeden lékař. Podle hmotnosti lyžaře a šířky holeně pak pomocí speciálního přístroje vypočítáme vypínací sílu vázání. Rozhodně by nemělo vyhazovat samo od sebe,“ připomíná Draštík.

Lyže vám vydrží déle, pokud je na jaře už po sezoně necháte celé zavoskovat včetně hran. Při uschování je chraňte před přímým sluncem a velkou vlhkostí.

autor: RIH
Spustit audio