Bezpečněji na kole z Hlinska i Chrasti. Obě města chystají výstavbu nových cyklostezek

2. leden 2024 14:15

Na Chrudimsku by měly vzniknout cyklostezky, které citelně chybí. Výrazný posun má za sebou Chrast, další podobný plán připravuje Hlinsko. Obě města chtějí nabídnout cyklistům lepší variantu, než kličkovat mezi auty po silnicích.

V Chrasti se už několik let mluví o cyklostezce do sousedních. Přípravy se výrazně posunuly. Původní plán totiž počítal se stavbou cyklostezky podél silnice, která mezi oběma sousedy vede a pro cyklisty není vůbec bezpečná, projede tam velké množství aut, je to rovný úsek, jezdí se tam rychle. Jenže roky se nedařilo získat potřebné pozemky. Takže se Chrast a Zaječice dohodly na tom, že trasu změní. Povede podél železniční trati a v Zaječicích se cyklostezka rozdělí na dvě větve, jedna má napojit železniční nádraží, druhá bude končit u hřiště.

Z Hlinska na Jeníkov

Velmi podobný model zvolilo i Hlinsko, které spolupracuje s obcí Jeníkov. Radnice se mezi sebou snaží spolupracovat, shánět pozemky a dělit se o náklady. Cyklostezka má vést z Jeníkova na Cihelku a k letnímu parketu v Hlinsku. Vybrané jsou pozemky výhradně v majetku obou sousedních obcí, aby nehrozily komplikace. Jeden z úseků ale vede přes les a bude nutný souhlas s jeho vykácením. Studie nové trasy už je ale hotová.

Letos se ale ještě stavět nezačne. Jak v Hlinsku, tak v Chrasti bude pokračovat papírová příprava. Na obou místech totiž chtějí na cyklostezky získat dotaci a potřebují mít hotové podklady k žádosti. Budou to nákladné stavby, jen v případě Hlinska je odhad spočítaný na dvacet milionů korun. Pokud plány vyjdou, stavět by se mohlo v roce 2025 nebo šest.

Spustit audio

Související