Chrudim chystá „luxusní cyklostezku“. Pomůže přeložení silnice kolem letiště

14. leden 2022 10:57

Výjezd z Chrudimi na Seč by měl vést jinudy. Pardubické hejtmanství připravuje stavbu nové silnice kolem letiště. Pro Chrudim by to byla příležitost, jak si odškrtnout velmi starý dluh - vysněnou cyklostezku do rekreačních lesů. Radnice se proto chce zapojit i do vyjednávání s majiteli pozemků, aby se příprava nezadrhla.

Současná trasa se klikatí kolem letiště a řidiči se pak obloukem zase vrací. Nová zhruba kilometr dlouhá trasa by měla vést přímo. A tím by se provoz zjednodušil. Pro Chrudim je ale podstatná ještě jedna věc.

Čtěte také

„Této stavbě já hodně fandím, protože pokud se podaří silnice z hlediska kraje přeložit, tak stávající silnice bude využita městem Chrudim na stavbu hodně luxusní cyklostezky Na Podhůru,“ říká starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

Cyklostezku se v Chrudimi snaží prosadit roky. Všechny pokusy ale ztroskotaly na tom, že se městu nedaří získat potřebné pozemky. Přeložku silnice se proto snaží podpořit i tím, že pro stavbu poskytne ty svoje, dodává místostarosta Chrudimi Petr Lichtenberg (Chrudimáci). „Když se to týká i našich pozemků, udělujeme souhlas Pardubickému kraji se stavebním záměrem přeložky silnice. Vše podle schválené projektové dokumentace.“

Cyklostezka se zázemím

A radnice se chce taky pokusit jednat s majiteli pozemků, se kterými se kraj ještě nedohodl. Zároveň taky ladí představu, jak by se současná trasa mohla změnit. „Protože ta silnice je široká, tak nám to tam umožní třeba udělat pruh pro cyklisty, pruh pro bruslaře. Samozřejmě už jsme diskutovali o infrastruktuře, na začátku, na konci nějaké lavičky na přezutí bruslí, možná i nějaký přístřešek pro skrytí před špatným počasím,“ popisuje plány starosta František Pilný.

„A kdybychom šli i dál, tak jsem si říkal, že to je šance pro chrudimské podnikatele, udělat si tam nějaké občerstvení a podobně.

Přeložení silnice by mělo stát zhruba 40 milionů korun. Zatím platí varianta, že by se mohlo začít stavět příští rok.

Spustit audio

Související