Cesta do hlubin Země vede přes Hlinsko. Dejte pozor na zemětřesení i tornádo

Zvídavé děti i dospělé seznamuje se všemi sférami naší planety a je plné interaktivních expozic a modelů. Nově otevřené zábavně vzdělávací centrum Planeta Hlinsko vás zavede nejen do pravěku, ale také k zemskému jádru, do mrazivých mraků nebo obřího vysavače.

Planeta Hlinsko byla slavnostně otevřena v září. Sídlí ve dvou posledních patrech někdejší administrativní budovy hlineckého podniku ETA a expozice centra zaujímají plochu asi 900 metrů čtverečních. Jsou rozdělené do několika oblastí, které představují sféry naší planety.

Spodní patro Planety Hlinsko je věnované litosféře, zemskému povrchu a vývoji naší planety. Už při vstupu vás zaujme velký model zeměkoule, do kterého můžete vstoupit a sledovat tu speciální projekci. V expozici uvidíte také model sopky, vystavené jsou tu nerosty a na stěnách jsou zavěšené černobílé obrazy prehistorické přírody. Ty před vámi díky speciální aplikaci mohou ožít.

Chyťte si ještěra

V návštěvnickém centru si můžete zapůjčit tablet, a pokud ho namíříte na stěny, aplikace vám nabídne animace pravěkých tvorů. Dokonce jeden z ještěrů virtuálně probíhá mezi návštěvníky. V expozici zemské kůry si také můžete zkusit účinky zemětřesení, na základě jednotlivých stupňů Richterovy škály.

Díky digitální technice se před vámi v expozici objeví i malý pravěký ještěr

Dominantou expozice atmosféry je obří vysavač, mixér nebo kruhová místnost se speciální projekcí. „Uvnitř jsou umístěné 3 projektory a návštěvníkům tady přibližujeme to, jak se vytváří a projevuje tornádo,“ vysvětluje spoluautor expozic geolog Jan Doucek. „Všechny ty projekční smyčky jsou nejen vzdělávací, kdy návštěvníkům poskytujeme ta tvrdá data, ale zároveň i zábavné, aby si naše expozice užily hlavně děti.“

Planeta Hlinsko vám ukáže, jak funguje vysavač, stačí do něho vstoupit

Obří vysavač by se mohl zřejmě zapsat do knihy rekordů a mimo jiné připomíná historii hlineckého výrobního podniku elektrospotřebičů ETA. Můžete do něho vstoupit. A dozvědět se, na jakém principu vlastně funguje. V expozici si také roztočíte velký model mixéru anebo na šlapadle vyrobíte potřebnou míru energie pro spotřebiče v domácnosti. Autoři expozice tu připravili i malou výstavu výrobků někdejšího podniku ETA.

Ke vstupence kapka vody

Každý návštěvník ke vstupence dostane modrou kuličku. Ta přestavuje kapku vody. Budete ji potřebovat v expozici hydrosféry. Tady se dozvíte to základní o koloběhu vody v přírodě. Ve speciální místnosti se ocitnete v chladných mracích anebo v deštném pralese. S užitím kuličky budete sledovat, jak se voda dostává do našich domácností a jakým způsobem se vrací opět do přírody.

Planeta Hlinsko nabízí svou laboratoř k výuce a pokusům

Součástí vzdělávacího centra Planeta Hlinsko je také přednáškový sál a speciální laboratoř s řadou mikroskopů. „Lektor tu může svůj mikroskop napojit na promítací plochu, naši laboratoř mohou využít školní třídy nebo objednané skupiny,“ vysvětluje ředitelka Planety Hlinsko Petra Plisková. Výhodou nového zábavně vzdělávacího centra je určitě také to, že je otevřené sedm dní v týdnu.

Spustit audio

Související