Potravinová banka Pardubického kraje buduje v pobočku v Dražkovicích

4. duben 2022 08:10

Zdražování všeho možného, ale i nutnost postarat se o ukrajinské uprchlíky zvyšuje poptávku po jídle z potravinových bank. Zájem roste o těstoviny, sůl, konzervy, mléko, dětskou výživu, ale taky o dětské pleny nebo hygienické prostředky.  Třeba potravinová banka pro Pardubický kraj se sídlem v Chotovicích u Litomyšle jen za jediný týden rozdělí mezi potřebné v kraji až 11 tun potravin.

Podle ředitelky oblastní charity v Nových Hradech Blanky Vopařilové, pod kterou potravinová banka spadá, vzrostla poptávka až o 70 % za poslední měsíc. Nejenom, že přibývá lidí v nouzi, kteří potravinovou pomoc potřebují, jako třeba samoživitelé, ale část naskladněného materiálu teď putuje na pomoc i právě nově příchozím ukrajinským uprchlíkům, kteří si ještě nestihli vyřídit potřebné dávky na úřadech a těsně po příjezdu do Česka potřebují materiální podporu. Aktuálně má potravinová banka v Chotovicích zásoby na tři až čtyři týdny, ale přestávají jí stačit prostory.

Posílení kapacity           

Pomoc by měl nově budovaný sklad v pardubických Dražkovicích. Půjde o jakési logistické centrum, nebo mezisklad, odkud budou potravinovou pomoc distribuovat ke koncovým příjemcům obvyklou formou přes různé nevládní organizace jako je třeba pardubické SKP centrum nebo pardubická charita.

Podle Vopařilové je vznikající pobočka v Dražkovicích klíčová i proto, že se obrat potravinové banky v posledních letech zvýšil. Od roku 2018 totiž zákon ukládá obchodním řetězcům, aby vyřazené jídlo nabízely přednostně potravinovým bankám. 

Sklad na jídlo v Dražkovicích začne fungovat na podzim. Budovu teď rekonstruují a pořizují do ní regály a vysokozdvižné vozíky. Podle Blanky Vopařilové mají navíc v plánu objekt vybavit solárními panely a tepelným čerpadlem tak, aby provoz byl ekologičtější, a zároveň v něm chtějí vytvořit i jakousi cvičnou kuchyni pro klienty sociálních služeb. V té by se učili vařit právě z potravinových přebytků.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související