Budoucnost rozestavěného hotelu Bohemia v Chrudimi zůstává nejasná

19. září 2017

Spor o parkoviště před chrudimským hotelem Bohemia zatím nemá konec. Budova zůstává rozestavěná od roku 2013. Současní majitelé požádali město, aby ustoupilo z požadavku na vybudování podzemního parkoviště. Chrudimští zastupitelé ale rozhodnutí odložili.

Majitelé hotelu se nemůžou s chrudimskou radnicí dohodnout na tom, jak bude parkoviště vypadat. Když přestavba hotelu Bohemia začala, město si stanovilo podmínku, že u něj bude podzemní parkoviště. Tehdejším majitelům také přispělo tři čtvrtě milionu korun na přípravu staveniště a sítí.

„Čtrnáct nově vybudovaných pokojů v třetím nadzemním podlaží, rekonstrukcí dojde i k vybudování nového kongresového sálu, který by měl pojmout v divadelním sezení až 250 osob,“ popsal na začátku přestavby hlavní změny tehdejší ředitel hotelu Bohemia Radovan Doubek.

Stavba čtyři roky stojí

Rekonstrukce měla trvat osm měsíců. Staveniště je už ale zavřené čtyři a půl roku. Následoval policejní zásah, zastavení prací, ztráta evropské dotace, soud a také změna vlastníka hotelu. Firma, která ho odkoupila, chce stavět klasické povrchové parkoviště, protože podle ní by bylo dvoupatrové moc drahé.

Pod zemí navíc čeká ještě jedno překvapení. Archeologové při průzkumu staveniště narazili na vzácnou mikvi - rituální židovskou lázeň, datují ji do 16. století a navíc je unikátní v tom, že je dvojdílná. Jenže majitelé hotelu tvrdí, že pokud by měli při stavbě podzemního parkoviště památku zachovat, ještě víc to práce prodraží. Je to pro ně další argument, proč chtějí s parkováním zůstat na povrchu.

Čtěte také

„My to chceme nějakým způsobem odblokovat, a dá se říct, že by se nějakým způsobem začít mělo.“ Místostarosta Chrudimi Miroslav Tejkl z ČSSD by na levnější variantu kývl. Patří k části zastupitelů, která si přeje co nejdřív provoz obnovit. I za cenu, že na městských pozemcích bude jen klasické parkování. Chrudimský starosta Petr Řezníček z SNK-ED ustoupit nechce. „Tady je ideální možnost řešit celé to území jiným způsobem a ne tady naskládat 98 aut na povrch.“

Další variantu řešení zastupitelům nabídl chrudimský developer Milan Kušta. Podle něj není nutné, aby parkoviště stavěl ten, komu bude patřit hotel. Obě věci se dají oddělit. „Aby se nad tím město zamyslelo, aby po diskusi s architektem dalo zadání, protože to území má potenciál padesát míst nahoře, padesát míst dole. A nebo v nějaké maximální variantě dokonce 90 míst nahoře a stejný počet dole. Takže my bychom mohli mít částečně vyřešené parkování v téhle části města.“

Chrudimští zastupitelé se nakonec dohodli, že se dohodnou později. O parkovišti budou znovu jednat v prosinci. Do té doby chtějí připravit novou smlouvu s novými podmínkami pro využití pozemků před hotelem

autor: kop
Spustit audio