Buldozery kolem Pardubic. Rýsuje se obchvat Sezemic i propojka na Dubinu

17. duben 2020 11:00

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připravuje v Pardubickém kraji stavby čtyř nových úseků státních silnic. Všechny vzniknou na komunikaci I/36 v Pardubicích nebo na Pardubicku.

Severovýchodní obchvat Pardubic

Na trase mezi Fáblovkou a sídlištěm Dubina v uplynulých týdnech dělníci začali připravovat terén, v celé trase už jsou vykácené stromy. Silniční spojka usnadní průjezd od Hradce Králové směrem na Sezemice a Dašice.

Silnice o délce 4169 metrů má být zčásti dvoupruhová, zčásti ji budou tvořit čtyři směrově rozdělené pruhy. Bude vycházet z okružní křižovatky u Globusu, povede kolem lokality Fáblovka a napojí se na kruhovou křižovatku na Dubině na výpadovce na Sezemice a Holice. Náklady by měly dosáhnout 1,328 miliardy korun bez DPH.

Komplikací bude získání potřebných pozemků, zahájení stavby brání nesouhlas některých vlastníků, ve veřejném zájmu je možné parcely vyvlastnit.

Dalším plánovaným úsekem je stavba Pardubice, Globus - Trnová o délce 700 metrů za 177 milionů korun bez DPH.

Obchvat Sezemic a Časů

Dále jsou práce na úrovni Časů, kde se už několik měsíců pracuje. Největší pokrok je vidět v okolí budoucí křižovatky se silnicí D35, kde stavební firma v posledních týdnech pracuje na jedné straně na zahloubení silnice do terénu a nedaleko naopak naváží vysoký násep.

Obchvat Sezemic na silnici I/36 má stát 933 milionů korun bez DPH. Městečko zatěžuje silná tranzitní doprava, kterou by měla odvést nová, téměř sedm kilometrů dlouhá silnice. Zároveň obejde i sousední obec Časy, která také trpí průjezdem automobilů. Z Časů dál povede 3,4 kilometru dlouhá nová přeložka silnice I/36 do Holic.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související