Buňkov je zase na suchu. Rybáři musí kvůli viru zlikvidovat všechny ryby

19. červenec 2019 08:10

Dnes ráno začali rybáři s výlovem nádrže Buňkov na Pardubicku. Vypuštění vody a zlikvidování veškeré rybí osádky nařídila krajská veterinární správa. Objevil se tam totiž znovu herpes virus, který napadá kapry. Rybáři tak musí po necelém roce několik desítek tun ryb odvézt do kafilérie.

Výlov začal dnes v brzkých ranních hodinách, a samotní rybáři přesně neví, jak rychle to půjde. S výlovy rybníků uprostřed léta totiž nemají moc zkušeností. Loví se většinou na podzim, kdy je voda chladnější a ryby klidnější.

Letecká podpora a 160 tun vápna. Začala dezinfekce rybníka Buňkov

Specializovaná firma shazuje z vrtulníku na dno rybníka tuny nehašeného vápna

Padesátihektarový rybník Buňkov u Přelouče pokryla bílá vrstva. Nejde o sníh, ale o vápno, kterým rybáři plochu desinfikují kvůli nedávné virové nákaze ryb. S aplikací vápna jim pomáhá vrtulník.

Rozbory ještě nejsou hotové, ale velmi pravděpodobně se do Buňkova virus dostal z jiného rybníka, kde se chová kapří násada. A ta byla podle veterinářů infikovaná už před dvěma lety, což by vysvětlovalo opakovaný výskyt.

Buňkov je jen začátek

Nákaza se podle informací veterinární správy objevila v dalších lokalitách. Jde o rybníky Moře, Mlynářský a Černovka u Rašov a dále o rybník Švihov u Žáravic. Na všech vodních plochách tak bude následovat stejný postup jako u Buňkova. Ryby je nutné vylovit, zlikvidovat a rybníky vydezinfikovat. Práce by měly začít ještě v létě.

Podle Radka Axmana z krajské veterinární správy rybáři chybu nejspíš neudělali. Nepodcenili nařízená ochranná opatření po prvním výlovu a neměli ani možnost zjistit, že nasazují nakažené ryby. Ty se totiž do Buňkova vracely letos v únoru a v chladném počasí se podle veterinářů nedá přítomnost viru jednoduše odhalit.

Rybník teď bude nějaký čas bez vody. Dno už se nebude posypávat vápnem za pomocí vrtulníku, jako to bylo loni. Tentokrát se vyvápní jen břehy a dno se nechá takzvaně vyletnit a vyzimnit. To by prý mělo zabrat.

Rybník Buňkov opět zasáhla nákaza herpes virem. Rybáři musí všechny ryby slovit a zlikvidovat

Kapří virus není pro člověka nebezpečný, řekl Radek Axmann z veterinární správy. „Je to druhově specifický virus, který napadá pouze kapry a koi kapry a pro lidi je naprosto neškodný. Nepřenosný na lidi ani na jiná zvířata a dokonce ani na jiné druhy ryb.“

Prázdný rybník je problém pro sousední kemp, podle vedoucí tábořiště je letošní sezóna  výrazně horší než vloni, návštěvnost má zhruba třetinový propad. To znamená, že kvůli potížím s kapry přijelo o tisíce lidí míň než vloni.

autoři: Josef Ženatý , Josef Kopecký , pta

Související