Rybáři už napouští Buňkov, do rybníka se po nákaze brzy vrátí ryby

15. březen 2019 11:15

Přeloučští rybáři se už vzpamatovali z loňské nákazy ryb herpes virem na Buňkově. 90 tun kaprů museli na místě utratit, škody šly do milionů korun. Teď už ale řeší příjemnější věci. Rybník znovu napouštějí a chystají všechno potřebné na zahájení nové sezóny.

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se ta nařízená veterinární opatření minula účinkem. Byla navíc poměrně důkladná. Nejenom, že rybáři museli vloni po té totální likvidaci chovu celý 50hektarový rybník nechat letecky práškovat nehašeným vápnem, ale vyvápnění museli nechat dalších šest týdnů působit, aby desinfekce byla účinná.

Letecká podpora a 160 tun vápna. Začala dezinfekce rybníka Buňkov

Specializovaná firma shazuje z vrtulníku na dno rybníka tuny nehašeného vápna

Padesátihektarový rybník Buňkov u Přelouče pokryla bílá vrstva. Nejde o sníh, ale o vápno, kterým rybáři plochu desinfikují kvůli nedávné virové nákaze ryb. S aplikací vápna jim pomáhá vrtulník.

V ochranném pásmu navíc platí zákaz lovu a převážení ryb. Oblast je stále pod určitým dohledem krajské veterinární správy a jak v tomto týdnu potvrdil její pracovník Radek Axmann, odebrané vzorky z okolních vodních ploch šíření nákazy nepotvrdily. 

Pokud veterináři nákazu prohlásí za zdolanou a veškerá opatření zruší, můžou rybáři na rybníce znovu hospodařit. Rybáři už rybník napouštějí, a jakmile to bude možné, vrátí do něj kapry, štiky, líny, candáty a další.

Nákaza způsobila rybářům citelné škody a dost peněz. Zhruba o pět milionů korun přišli na rybách, dalších asi osm milionů stály náklady spojené s nařízenými veterinárními opatřeními a hlavně tím leteckým vyvápněním nádrže. Částku osm milionů ale stát rybářům už zaplatil,  jak potvrdil jejich předseda Josef Kratochvíl. Peníze uvolnilo ministerstvo zemědělství.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související