Bylinky na nachlazení, pro muže i pro ženy

1. únor 2016

Lidé jimi léčili různé neduhy už od pradávna. I dnes jsou součástí velké spousty léků. Bylinky pomohou při chřipce a nachlazení, dokáží povzbudit či zlepšit náladu. Jen je třeba je umět správně používat a připravit. Bylinkářka poradí.

K bylinkám měla zdravotní sestra Hana Binková blízko odmalička. Narodila se na Vysočině v malé vesnici a už její maminka se v bylinkách vyznala a sbírala je jednoduše za humny. „Pamatuji si, jak maminka vždycky zavolala, abych ji šla natrhat třeba kontryhel. Dnes vím, že měla nějaké ženské problémy,“ usmívá se Hana Binková, která i pak sama v dospělosti v bylinkářství pokračovala. Bylinky dodnes sbírá, ale také sama pěstuje na zahrádce. A nejraději z nich míchá směsi. „S bylinkami je to jako s lidmi, ti si také nazvájem mohou lépe pomoci,“ tvrdí.

Kopřiva a měsíček

„Na každou neduhu je jiná bylinka, ale největší využití má asi kopřiva a měsíček,“ říká Hana Binková. Podle ní kopřiva třeba detoxikuje, čistí krev a pomáhá udržovat vápník v těle. Nesmí se ale používat dlouhodobě, samostatně jen jeden týden, ve směsi pak o něco déle. „Můžete ji ale také běžně dávat do polévek, do nádivek apod. Zkrátka, jen, co na jaře vyroste, stačí si ji natrhat,“ radí bylinkářka. Kopřivu podle ní můžeme použít také zevně, je výborná ve formě oplachů na vlasy. „K ní bych pak do oplachů proti padání vlasů přidala také mateřídoušku, černý bez a kořen lopuchu,“ doplňuje bylinkářka.

„Měsíček přináší dobrou náladu, pomáhá při potížích se žlučníkem, je dobrý na trávení a je to také bylinka vhodná pro ženy,“ říká Hana Binková. Do směsi speciálně pro ženy by se pak podle ní hodila třeba také hluchavka, řebříček a kontryhel. A jaké bylinky by předepsala mužům? „Třeba chrpu a kotvičník. I když to není přímo mužská bylinka, muži ji mají rádi, protože je velmi energetická,“ říká bylinkářka.

K bylinkám měla zdravotní sestra Hana Binková blízko odmalička

Bylinky proti nachlazení

A co užívat teď v zimě, když jsme oslabeni a útočí na nás víc než jindy chřipka a nachlazení? „Určitě bych použila nějakou směs na podporu ledvin a močového měchýře, to jsou v zimě nejvíc oslabeny. Takový čaj bych pila ale jen dopoledne, protože je močopudný,“ říká bylinkárka Binková. A co by mělo v takové ledvinové směsi být? Prý například bříza, kopřiva a přeslička.

„Odpoledne bych pak přidala nějakou směs zase na podporu imunity, například čas s lípou, mateřídouškoou a černým bezem,“ vyjmenovává Hana Binková. Černý bez je navíc její oblíbená léčivka. A to prý i proto, že se z ní dá v podstatě spotřebovat skoro vše. „Navíc i naši předkové věřili ve velkou až magickou sílu černého bezu,“ usmívá se.

Jak připravit bylinkový čaje

I když to vypadá jednoduše, lidé prý podle bylinkářky velmi často chybují v přípravě bylinkového čaje. A to především, že zalévají léčivé rostliny horkou vodou. „Bylinky musíte přelévat vodou maximálně 80 °C, jinak mohou léčivé schopnosti ztrácet. To znamená, že si třeba necháte ohřát v konvici vodu do varu, ale pak ji necháte zchládnout,“ radí bylinkářka. A jak poznám, že je voda dostatečně zchlazená, když na to třeba ani nemáme teploměr? Rada je třeba taková, že voda má cca 80 °C tehdy, když hrneček, ve kterém je nalitá, můžete bez problémů chytit do ruky a nepálí vás to.

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.