Bypass může srdci vrátit život. Pokud se ale pacient nepoučí, je to jen na chvíli

2. říjen 2023

Úspěšnost v léčbě infarktu je v České republice velmi dobrá. Podle primáře Oddělení invazivní kardiologie Kardiologického centra Agel Ivo Varvařovského je situace úplně jiná, než před třiceti lety, kdy vstoupil do praxe.

„Před třiceti lety zemřel na infarkt každý šestý člověk, dnes zemře jedno až dvě procenta ze všech nemocných. Jsem šťastný, že jsem těch třicet let v medicíně mohl zažít,“ říká primář Varvařovský.

Stent vyztuží cévu zevnitř   

Infarkt vzniká tak, že jedna ze tří hlavních srdečních tepen se ucpe a krev přes ni přestane proudit. „Céva se zanáší tukem, na to místo nasedne krevní sraženina a docpe cévu definitivně. Představte si stoupačky v domě. Když se o ně nepečuje, tak se taky postoupně ucpávají, až jednoho dne voda přestane téct,“ vysvětluje primář Varvařovský.

A dále popisuje, jak během let postupovala léčba: „Před třiceti lety jsme dávali pacientům jen něco na bolest, pak jsme dávali silné léky na rozpouštění krve. Ale nevýhodou těchto léků je, že můžou zakrvácet do mozku. A pak přišla angioplastika, což je takový stent, který působí jako výztuž zevnitř cévy. Do roku 2010 to byla metoda neuznávaná, ale dnes se v České republice díky stentům řeší většina infarktů, navíc jsme si udrželi největší dostupnost této péče. Se stenty jsme prorazili jako první na světě!“

Bypass jako poslední možnost

Bypass je druhou možností, jak léčit ischemickou chorobu srdeční. Na rozdíl od stentu, který zprůchodní cévu zevnitř, bypass je tzv. objížďkou, přemostěním. Používá se v případě, kdy už je původní céva neprůchodná. Vyrobí se tedy céva umělá.

Kardiolog

„Je to pro lidi, kteří už většinou prodělali infarkt a rozsah nemocných tepen je větší. Důležité je, aby bylo srdíčko spravené celé, aby všude zase proudila krev. Je to náročná operace, i když dnes se už používají mini invazivní metody a robotické operace. Například v Hradci Králové nebo v Nemocnici Na Homolce v Praze jsou specializovaná pracoviště,“ popisuje kardiolog Varvařovský.

Život s bypassem

Pokud je miniinvazivní operace bypassu bez komplikací, trvá hospitalizace kolem pěti až sedmi dnů. Pokud se jedná o otevření hrudníku, zůstává pacient v nemocnici sedm až deset dnů. Ideální je odjet přímo z nemocnice do lázní, které se specializují na srdce. Pobyt na čtyři týdny je plně hrazen zdravotní pojišťovnou.

„Je dobré tam jet, nejen kvůli rehabilitaci. V lázních byste se měli dozvědět, v čem děláte největší chyby, proč vlastně došlo k infarktu. Bypasssem to nekončí. Pokud se staráte dobře o cévy, máte v pořádku cholesterol, kontrolujete si váhu a krevní tlak, pohybujete se, nekouříte, pak vám bypass může vydržet až patnáct let. Pokud o zdraví nepečujete, životnost se sníží na pět až sedm let. A pokud nadále kouříte, můžete mít po roce po dvou všechny bypassy zavřené,“ varuje lékař.

Co jíst a který druh pohybu je pro zdravé srdce optimální? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související