Byty místo krajského soudu. Na Spravedlnosti chtějí stavět dva investoři

13. červenec 2016

Na místě, kde v Pardubicích v minulosti stávala Mototechna, možná budou nové byty. Lokalita Na Spravedlnosti je už víc než deset let prázdná, teď to vypadá, že se podaří vyřešit i špatnou dopravní dostupnost a výstavbě už nebude nic bránit.

V ulici Na Spravedlnosti dnes sídlí policie a původně tam hejtmanství chtělo mít i krajský soud, což by bylo příznačné. Ulice Na Spravedlnosti totiž nezískala své jméno od sídla policie, které tam je. Dříve v místě bylo popraviště.

Na krajský soud nejsou peníze

Přibližně od roku 2003 se o tomhle místě uvažovalo jako o sídle krajské justice, koupě pozemků a jejich převod na ministerstvo spravedlnosti byl už na spadnutí, ale nakonec stát neměl peníze a z nápadu sešlo.

Čtěte také

V ulici je komplikované dopravní napojení a málo parkovacích míst, to by ale teď měla vyřešit studie, kterou připravuje město a měla by být hotová do podzimu. Pak se chce radnice sejít s developery a řešit, jaké mají s územím plány.


Spravedlnost Na Spravedlnosti
V místě (původně pár kilometrů za městem) od počátku 16. století stávala šibenice a byli tam popravováni vrazi, loupežníci, zloději, žháři a ti, kdo provozovali čáry a trávení dobytka. Popravovalo se tam až do roku 1776 a v tomto období má také svůj původ název ulice.

Zájemci jsou dva, jeden chystá výstavbu šesti bytových domů s 270 byty v místě stávajícího parkoviště naproti sídlu krajské policie. Projekt počítá s podzemními garážemi, v přízemí domů mají být obchody či služby, stavět chce začít v roce 2018.

Další, nizozemská společnost, obnovuje svoje plány z roku 2008. Připravuje projekt dvou bytových domů ve vnitrobloku u úřadu práce a ulice Na Spravedlnosti. To by měla být stavba třinácti a sedmipodlažního domu, také s prostorem pro parkování a skladovací kóje k bytům, jak se píše v podkladech pro územní řízení. Původně chtěla tato společnost stavět podle návrhu od architekta Bořka Šípka, který se inspiroval obrazem Babylonská věž. Stavbu kritizovali místní, báli se, že nebudou mít místo na parkování a že vysoká stavba zastíní menší objekty. Ted už plán vypadá jinak.

autor: ba
Spustit audio