Bývaly jich stovky, teď jsou přístupné dvě. Do vojenské pozorovatelny se musíte nasoukat

5. červenec 2021

Vojenské pozorovatelny vznikaly od šedesátých let minulého století na mnoha místech tehdejšího Československa. Umístěné bývaly u strategických dopravních staveb nebo u průmyslových podniků. Dnes je většina těchto objektů buď zbouraná, nebo zarostlá a neudržovaná. V Mikulovicích u Pardubic se to ale parta nadšenců rozhodla u tamní pozorovatelny změnit.

„Takhle se chyťte a nejlépe po bokách, abyste neměl špinavý ruce,“ naviguje u nevelkého vstupu předseda spolku vojenské historie Ostřešany Vít Hlaváček. Krátký žebřík vede pod zem do malého bunkru, který je spojený se samotnou pozorovatelnou. Ta vyčnívá lehce nad okolní terén.

Do podzemní pozorovatelny je potřeba se doslova nasoukat

„Vybavení, které tady vidíte, to tady mělo být v rámci mobilizace. Tím, že k ničemu naštěstí nedošlo, se sem to vybavení ani nedostalo,“ popisuje Hlaváček.

Výhled na letiště ve dne v noci

Malá podzemní místnost je vybavená vším pro tehdejšího vojáka potřebným. Od polního telefonu, rádiovou techniku až po vařič, světlo a zbraně. Síť pozorovacích stanovišť měla včas varovat například před radiačním útokem, ale hlídala také nedaleké pardubické letiště. Na to býval výhled přímo z pozorovacího stanoviště.

„V tomto průhledu můžeme vidět noční vidění, tzv. noktovizor, protože tímhle směrem je pardubické letiště, takže oni mohli pozorovat dění kolem letiště,“ dodává předseda spolku.

Voják by v případě potřeby měl v pozorovatelně vše potřebné po ruce

Dnes už letiště vidět z pozorovatelny není. Jeden z mála kopců v okolí Pardubic je totiž v současnosti zarostlý lesem. Dřív ale byl kopec holý a v případě mobilizace měla mikulovickou pozorovatelnu obsadit posádka výsadkářů z nedaleké Chrudimi. Tím se podle Víta Hlaváčka jejich pozorovatelna liší od jiných podobných objektů v republice.

Jelikož se o mikulovickou pozorovatelnu starají nadšenci, bývá přístupná jen párkrát do roka. I když v 60. letech podobných objektů vznikly stovky, takto opravené a vybavené jsou prý jen dva v celé republice.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související