Řopík je zase jako za mobilizace. Parta nadšenců ho opravovala 18 let

11. srpen 2018 09:10

Před osmnácti lety si parta kamarádů a vojenských nadšenců osvojila takzvaný řopík nedaleko Králík. Jde o malý bunkr lehkého opevnění, kterých ve 30. letech minulého století vznikly po republice tisíce. Ale co s řopíkem v dnešní době?

Nejdřív museli opravit samotný betonový objekt a pak začali shánět dobovou výzbroj a vybavení. Po skoro 20 letech je jejich Řopík jeden z mála, který vypadá tak, jako při mobilizaci v roce 1938.

Řopík je takový zažitý název, správný název objektu je Objekt lehkého opevnění, vzor 37.
Milan Mikula

Název „řopík“ je odvozený od Ředitelství opevňovacích prací (ŘOP), které mělo výstavbu hraničního opevnění na starosti. „Ještě před objektem vidíme mobilizační přístřešek, hromada lidí se domnívá, že to tady nemá být, ale z dobových fotografií je nám známo, že si vojáci budovali ze zbytků po stavbě objektu provizorní boudy, ve kterých mohli přespávat,“ doplňuje Milan Mikula.

V interiéru bunkru zbylo po betonování dřevěné bednění. Vlevo je stále funkční ventilátor

Malý a úzký vnitřek pevnůstky je rozdělený na tři části. Na každé straně je střílna, uprostřed technické zázemí, říká průvodce: „Obsluhu objektu měla tvořit posádka sedmi mužů, z čehož tři byli v jedné části, další ve druhé části naproti u druhé střílny a jeden obsluhoval ventilátor.“

Na místě jsou znehodnocené dobové zbraně, lehký kulomet vzor 26, na kterém je nápis azbukou. „Je to tím, že Zbrojovka tohle vyráběla na vývoz do Jugoslávie, ale v době mobilizace ta zbraň nestihla odejít,“ vysvětluje Mikula.

Funkční jako před 80 lety

Uprostřed objektu je vchodová střílna, ventilátor, který je funkční i po osmdesáti letech, a polní telefon. V protilehlých rozích vedle střílen pak jsou i vysunovací periskopy. „I periskop je funkční. Dá se i polohovat náhled nahoru a dolů, abychom viděli všude,“ popisuje průvodce.

Střílny jsou vybaveny dobovými zbraněmi

Vnitřek řopíku je obložený dřevem. V pevnůstkách to prý byl běžný pozůstatek po betonáži. Na zdech řopíku visí spousta věcí, ať už to jsou pušky, náhradní hlavně pro kulomety, helmy, plná polní výbava, sekery, lopatky a dokonce i kosa. „Je to další věc, ke které ta výdřeva byla použitelná, protože těžko by sem někdo bušil hřebíky do toho betonu,“ usmívá se Milan Mikula.

Z tvrze Hůrka jeřáb vyprostil několikatunovou střepinu

Střepinu ukládá jeřáb na místo jejího prozatimního vystavení

U dělostřelecké tvrze Hůrka v Králíkách si můžou návštěvníci prohlédnout nový neobvyklý exponát. Několikatunový kus silného pancíře, který sloužil jako podstavec pro zvon na povrchu jedné části pevnosti.

U každé střílny je v zemi i nenápadná drážka přikrytá dřevěným prkénkem. „Tam se měly dávat rozžhavené hlavně, aby vychladly,“ vysvětluje průvodce. Hned vedle je takzvaný granátový skluz, „Když se někdo dostal až do prostoru před vchodem, kam nemohly střílet vlastní zbraně tohoto objektu, tak se tam zahodil granát, zavřelo se víko a problém byl vyřešen.“

Stejně jako ostatní řopíky, tvrze a sruby, nebyl ani tento nikdy použitý. Kompletně vybavený řopík je na louce naproti Vojenskému muzeu. Jelikož se o něj starají nadšenci ve svém volném čase, tak je pevnůstka otevřená hlavně o víkendech.

Opravený řopík nedaleko Králík
autor: Josef Ženatý

Související